Categories
Archbishop’s Teaching

Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας – 2022

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας

  Να είμαστε Φως

      Λουκάς 8, 16 – 21

 

«Κανένας όταν ανάβει το λυχνάρι δεν το καλύπτει με κάποιο σκεύος ούτε το βάζει κάτω απ' το κρεβάτι. Το τοποθετεί πάνω στο λυχνοστάτη, για να βλέπουν το φως όσοι μπαίνουν στο σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό που δε θα γίνει φανερό και τίποτε μυστικό που δε θα μαθευτεί και δε θα έρθει στο φως. Προσέξτε λοιπόν καλά αυτά που ακούτε, γιατί όποιος έχει θα του δοθεί, και όποιος δεν έχει, κι αυτό που νομίζει ότι έχει θα του αφαιρεθεί».

Ήρθαν τότε να συναντήσουν τον Ιησού η μητέρα του και τ' αδέρφια του, δεν μπορούσαν όμως να τον πλησιάσουν από τον πολύ κόσμο. Τον ειδοποίησαν λοιπόν:

«Η μητέρα σου και τ' αδέρφια σου στέκονται έξω και θέλουν να σε δουν». Εκείνος τους αποκρίθηκε και τους είπε: «Μητέρα μου και αδέρφια μου είναι αυτοί εδώ που ακούνε το λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν».

 

  1. 1. «Λάμπετε σαν αστέρια στο σύμπαν, κρατώντας σταθερά τον λόγο της ζωής. «(Φιλιπ.2:15-16). «Με τον ίδιο τρόπο, αφήστε το φως σας να λάμψει μπροστά στους ανθρώπους.» (Ματθ.5:16) Στην πραγματικότητα, το φως μας δεν προέρχεται από εμάς: είναι αντανάκλαση του φωτός του Χριστού, εκείνου που ο Ευαγγελιστής αποκαλεί «το αληθινό φως, που φωτίζει κάθε άνθρωπο.» (Ιωά.1:9). Είναι σημαντικό το φως μας, ως οπαδοί του Χριστού, να προέρχεται από το φως του Χριστού. Πρέπει να καθοδηγούμαστε από την αλήθεια του Ευαγγελίου, όπως μας δόθηκε από τους αποστόλους και τους διαδόχους τους, τους επισκόπους. Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο, μελετώντας την κατήχηση - ό,τι κάνουμε για να μάθουμε περισσότερα για την πίστη μας μας δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσουμε το μήνυμα του Χριστού πιο πιστά.

 

  1. Ας μην προσπαθούμε να ακολουθούμε το πλήθος. Η γνώση της αλήθειας της πίστης μας δεν αρκεί. Ο Ιησούς Χριστός θέλει να το δει να αντανακλάται στη ζωή μας.

Οι άλλοι περιμένουν επίσης να το δουν να αντανακλάται στη ζωή μας. Ένας τρόπος συμπεριφοράς δεν είναι καλός μόνο και μόνο επειδή βρίσκει σύμφωνους κάποιους, πολλούς ή ακόμη και την πλειοψηφία των ανθρώπων. Είναι καλό γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια του ποιοι είμαστε, του κόσμου και του Θεού, όπως μας δίδαξε ο Σωτήρας μας. Η αλήθεια Του είναι ένα πολύτιμο δώρο. Μας δίνει την αλήθεια με αγάπη, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη ευτυχία μας. Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει η σύγχυση και το ψέμα, έχουμε την ασφάλεια της αλήθειας, η οποία προέρχεται από τον Ιησού, τον Κύριό μας.

 

  1. Ο κόσμος υποφέρει από την έλλειψη του Χριστού. Μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πόνου προέρχεται από την απομάκρυνσή μας από την πραγματικά καλή ζωή, την οποία γνωρίζουμε από τις Δέκα Εντολές και από τη νέα εντολή του Ιησού για φιλανθρωπία. Εμείς οι χριστιανοί πρέπει να κάνουμε να λάμπει αυτό το φως. Πρέπει να υπηρετούμε τους άλλους μεταφέροντάς τους τη σωτηρία και τη ζωή, το μήνυμα του Χριστού. Ας ακούσουμε τη διδασκαλία της Εκκλησίας, ας την αποδεχτούμε, ας σκεφτούμε τους λόγους της εγκυρότητας και του αμετάβλητου χαρακτήρα της και ας την εφαρμόσουμε στην πράξη με επιμονή και χαρά.

 

Προσευχή : Κύριε, είσαι το αληθινό φως που φωτίζει τη ζωή μου. Η αγάπη και η αλήθεια σου διαλύουν τον εγωισμό και την αμαρτία μου. Όπως ο τυφλός που προσπαθεί να δει, Σου λέω: "Πιστεύω, βοήθησε με στην απιστία μου! Μάθε με να ελπίζω πάντα στην αγάπη και το έλεός Σου, ειδικά όταν νιώθω μακριά Σου. Κάνε με όργανο της αγάπης Σου, ώστε να προσφέρω γενναιόδωρα τον εαυτό μου στους γύρω μου.

Κύριε Ιησού, επίτρεψέ μου σήμερα να φέρω το φως Σου στον κόσμο.

Σήμερα, Κύριε, τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν επειδή δεν Σε γνωρίζουν. Τόσοι πολλοί είναι μόνοι και απελπισμένοι επειδή δεν βιώνουν την αγάπη και το έλεός Σου. Βοήθησέ με να φέρω το φως του μηνύματός Σου στον κόσμο σήμερα. Άφησε σήμερα να μειωθεί ο πόνος κάποιου με την εκδήλωσης μου της καλοσύνης και την αγάπης Σου. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *