Categories
Archbishop’s Teaching

Εορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στους Ουρανούς – 2022

Εορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στους Ουρανούς

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

Με την ευκαιρία της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου

 (Λουκάς 1 / 46 - 56)

 

Αγαπητά εν Χριστό αδέλφια,

Η Μαριάμ τότε είπε:

«Η ψυχή μου δοξάζει τον Κύριο,

και το πνεύμα μου νιώθει αγαλλίαση

για το Θεό, το σωτήρα μου,

γιατί έδειξε την ευμένειά του

στην ταπεινή του δούλη.

Από τώρα θα με καλοτυχίζουν όλες οι γενιές,

γιατί ο δυνατός Θεός έκανε σ' εμένα έργα θαυμαστά.

Άγιο είναι το όνομά του.

και το έλεός του υπάρχει από γενιά σε γενιά,

σ' όσους με δέος τον υπακούνε.

Έδειξε έμπρακτα τη δύναμή του:

διασκόρπισε τους περήφανους και χάλασε τα σχέδια

που είχανε στο νου τους.

Καθαίρεσε άρχοντες από τους θρόνους τους

και ταπεινούς ανύψωσε.

Ανθρώπους που πεινούσαν τους γέμισε με αγαθά

και πλούσιους τους έδιωξε με χέρια αδειανά.

Βοήθησε το δούλο του, τον Ισραήλ,

μην ξεχνώντας την υπόσχεση

που είχε δώσει στους προγόνους μας,

ότι δηλαδή θα σπλαχνιστεί τον Αβραάμ

και τους απογόνους του για παντοτινά».

Η Μαριάμ έμεινε με την Ελισάβετ περίπου τρεις μήνες και ύστερα γύρισε στο σπίτι της.

 

  1. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που χρειαζόμαστε τη διαβεβαίωση και την παρηγοριά του Θεού περισσότερο από ποτέ. Υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων και γεγονότων μέσα στην Εκκλησία μας, φαίνεται, η σημερινή εορτή, να είναι μια από αυτές τις στιγμές. Έτσι, πόσο ευλογημένοι είμαστε που γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου. Το δόγμα ορίζεται ως εξής: «Η Άμωμος Μητέρα του Θεού, η Αειπάρθενος Μαρία, αφού ολοκλήρωσε την πορεία της γήινης ζωής της, αναλήφθηκε με σώμα και ψυχή στην ουράνια δόξα.»

 

  1. Σε έναν στοχασμό Του πάνω στα αναγνώσματα αυτής της εορτής, ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι μεταφέρουν: Aγώνα και Aνάσταση. Επισημαίνει το απόσπασμα από το βιβλίο της Αποκαλύψεως όπου παρουσιάζεται το όραμα της πάλης μεταξύ της γυναίκας και του δράκου. Η μορφή της γυναίκας αντιπροσωπεύει την Εκκλησία. Από τη μία πλευρά: ένδοξη και θριαμβεύουσα -συνδέεται με τη δόξα του Κυρίου. Από την άλλη πλευρά: επώδυνη και κοπιαστική. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και ασφαλώς στις μέρες μας, η Εκκλησία αγωνίζεται μέσα από τη σύγκρουση μεταξύ του Θεού και του πονηρού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αγώνα εδώ και τώρα.

 

  1. Αλήθεια, πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε αυτή την όμορφη διαπίστωση του Πάπα Φραγκίσκου: Αυτό δεν σημαίνει ότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι μακριά από εμάς. Η Μαρία μας συνοδεύει, μας στηρίζει και μας ενδυναμώνει στον αγώνα μας κατά των κακών δυνάμεων. Νομίζω ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας να προσευχόμαστε καθημερινά το Άγιο Ροδάριο ζητώντας τη βοήθεια και την προστασία της Παναγίας μας. Αυτό όχι μόνο θα τιμήσει τη Μαρία, αλλά θα είναι ένα μεγάλο δώρο για την Εκκλησία μας, ειδικά αυτή την εποχή.

 

  1. Ο Απόστολος Παύλος μας μιλάει σήμερα για την Ανάσταση, τη νίκη του Χριστού επί του κακού, της αμαρτίας, του πόνου, ακόμη και του ίδιου του θανάτου. Ο Θεός θριάμβευσε και ο Ύμνος της Μαρίας στο σημερινό Ευαγγέλιο εξυμνεί το μεγαλείο Του: «Καθαίρεσε άρχοντες από τους θρόνους τους και ταπεινούς ανύψωσε.» Καθώς ενωνόμαστε με τον Χριστό, μοιραζόμαστε τη νίκη Του εδώ και τώρα, ιδιαίτερα κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Αλλά ο απώτερος στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη νίκη Του για πάντα στον ουρανό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσευχηθήκαμε σήμερα με την έναρξη της Θείας Λειτουργίας: «Αξίωσε μας διαμέσου των προσευχών της

να χαρούμε μαζί της στα δεξιά σου στον δεύτερο Ερχομό Σου».

 

  1. Η Ευλογημένη Μητέρα μας, μάς δείχνει πώς να προσέχουμε τα άνωθεν: να μεγαλοποιείτε το θέλημα του Κυρίου στη ζωή σας και όχι το δικό σας, να ακούτε και να ανταποκρίνεστε στο Λόγο Του και να εμπιστεύεστε τις ανάγκες σας και τις ανάγκες της Εκκλησίας και εκείνων που αγαπάτε στη θεία βοήθειά Του, διότι με το Θεό όλα είναι δυνατά.

Μαρία, Βασίλισσα του ουρανού και της γης, προσευχήσου για μας σήμερα και πάντοτε. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *