Categories
Archbishop’s Teaching

Κυριακή του Πάσχα – 2023

     Κυριακή του Πάσχα

    Ποιος θα κυλήσει την πέτρα για μας;

Μάρκος 16 / 1-3

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Όταν πέρασε το Σάββατο, η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου, και η Σαλώμη, αγόρασαν αρώματα, για να πάνε ν' αλείψουν το σώμα του Ιησού.  Ήρθαν στο μνήμα πολύ πρωί την επομένη του Σαββάτου, μόλις ανέτειλε ο ήλιος. Κι έλεγαν μεταξύ τους: «Ποιος θα μας κυλήσει την πέτρα από την είσοδο του μνήματος;» Μάρκος 16: 1-3

 

  1. Ποιος θα κυλήσει την πέτρα για μας;

 Είμαστε σαν εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με εκείνη τη θλιβερή σκηνή που προηγείται της χαράς «που κανείς δε θα μπορέσει να σας την αφαιρέσει. » Ιωάννης 16:22.Οι αμαρτίες μας έχουν σταυρώσει τον Ιησού και τον έχουν θάψει μέσα μας. Έτσι στεκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πέτρα που κλείνει την πόρτα της ανάστασής μας, ρωτώντας σαν τις γυναίκες: «Ποιος θα κυλήσει την πέτρα από πάνω μας;»

 

  1. Γιατί αυτή η πέτρα βαραίνει τη ζωή μας;

Είναι λογικό να θέτουμε αυτό το ερώτημα, γιατί αυτή η πέτρα βαραίνει τη ζωή μας και μας εμποδίζει να δούμε την Ανάσταση. Είναι η πέτρα των διεφθαρμένων καρπών της σάρκας, τους οποίους απαριθμεί ο απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Γαλάτας: «Τα έργα δε της σάρκας είναι φανερά: πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, ειδωλολατρία, κατάρες, έχθρες, έριδες, φιλονικίες, ζήλιες, οργές, έριδες, έριδες, αιρέσεις, φθόνος, φόνοι, μέθη, λαιμαργία και τα παρόμοια. Σας προειδοποιώ, όπως έκανα και προηγουμένως, ότι όσοι κάνουν τέτοια πράγματα δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού.» Προς Γαλάτας 5:19-21

 Αυτές οι πράξεις πληγώνουν τη συνείδησή μας. Ωστόσο, τις ωραιοποιούμε και τις δικαιολογούμε για να ικανοποιήσουμε τις εγωιστικές μας επιθυμίες. Έτσι βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην παρακμή τους. Αυτές είναι που εμποδίζουν την ανάστασή μας. Μερικές φορές προσπαθούμε ειλικρινά να απαλλαγούμε από αυτές, αλλά δεν μπορούμε! Μας εξουσιάζουν σχεδόν συνεχώς, αλυσοδένουν τη θέλησή μας και μας τραβούν όλο και πιο κοντά στην ικανοποίηση των εγωιστικών μας επιθυμιών, οι οποίες διαστρεβλώνουν την εικόνα του Θεού σύμφωνα με την οποία δημιουργηθήκαμε.

 

  1.  Το παράδειγμα του Πέτρου.

Μια ματιά του Ιησού στον Πέτρο ήταν αρκετή για να τον μεταμορφώσει. Γιατί να του αρνηθούμε αυτό το βλέμμα σε εμάς; Εν μέσω αυτής της απελπισίας, ο Χριστός μπορεί ακόμα να αναδυθεί από το σκοτάδι των τάφων μας, να φωτίσει το σκοτάδι της ζωής μας και να μας αλείψει προσωπικά με το άρωμα της Ανάστασής του, το οποίο λάβαμε στο βάπτισμα. Αλλά ΜΟΝΟ αν πιστέψουμε σ' αυτόν και αναπτύξουμε τα αποτελέσματα αυτού του βαπτίσματος στη ζωή μας. Τότε θα είναι το βλέμμα που θα μας κάνει να «κλαίμε πικρά» όπως ο Πέτρος.

«Και τώρα ακόμα», λέει ο Κύριος, «μπορείτε να επιστρέψετε σ’ εμένα μ’ όλη σας την καρδιά. Νηστέψτε, κλάψτε και θρηνήστε. Ξεσκίστε την καρδιά σας κι όχι τα ρούχα σας!» Ναι, στον Κύριο, το Θεό σας επιστρέψτε! Ξέρετε πως είναι γεμάτος καλοσύνη κι έλεος, υπομονετικός, αξιόπιστος και πρόθυμος να συγχωρήσει.» Ιωήλ 2: 12-13 Ας ζήσουμε τώρα με το Πνεύμα του Θεού, ώστε η ζωή μας να ανθίσει και να φέρει τους καρπούς του Πνεύματος, που είναι: « η Αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η πραότητα, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η μακροθυμία, η εγκράτεια. Τίποτε απ’ αυτά δεν καταδικάζει ο νόμος. Όσοι ανήκουν στον Ιησού Χριστό έχουν σταυρώσει τον αμαρτωλό εαυτό τους μαζί  με τα πάθη και τις επιθυμίες του. Αφού, λοιπόν, ζούμε με τη δύναμη του Πνεύματος, πρέπει να ακολουθούμε το Πνεύμα.» Προς Γαλάτας 5:22-25.

Προσευχή :   Διότι, αγαπητές αδελφές και αδελφοί, «εμείς ενεργούμε ως πρεσβευτές του Χριστού. Μέσα από τα δικά μας λόγια είναι σαν να σας παρακαλεί ο Θεός. Στο όνομα του Χριστού, λοιπόν, σας παρακαλούμε: Συμφιλιωθείτε με το Θεό!» Προς Κορινθίους Β 5:20 Η ευωδία της ανάστασης ας διαδοθεί από εμάς κατ’αυτήν τη χαρμόσυνη γιορτή σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την πατρίδα μας: «Διότι εμείς είμαστε για τον Θεό η ευωδία του Χριστού ανάμεσα σ' αυτούς που σώζονται και σ' αυτούς που βαδίζουν το δρόμο της αιώνιας απώλειας.» Προς Κορινθίους Β 2:15 Ας ζήσουμε και ας ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλάμε την ανάσταση από αγάπη προς τον Ιησού Χριστό.

Ας γίνουμε κι εμείς μάρτυρες γι’ Αυτόν στα πέρατα της γης καθώς ο Ιησούς θα κυλήσει την πέτρα από εμάς όπως τις ευσεβείς γυναίκες. Αμήν.

Χριστός Ανέστη!

 

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *