Categories
Archbishop’s Teaching

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασ Ο Καλός Ποιμένας – 2022

Περίοδος της Ένδοξης Ανάσταση

Ο Καλός Ποιμένας

Αγαπητά εν Χριστό αδέλφια,

Η Εκκλησία μας καλεί αυτή την Κυριακή και για 59η χρονιά σε προσευχή για τις ιερατικές και θρησκευτικές κλήσεις. Πρόκειται για την Κυριακή του Καλού Ποιμένα.

Και είναι για όλους εμάς, αφιερωμένους με τις υποσχέσεις του βαπτίσματος μας, ένα κάλεσμα να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στην υπηρεσία του Θεού, στην υπηρεσία της Εκκλησίας και στην υπηρεσία των αδελφών μας. Ανάμεσα στους διάφορους τίτλους που έδινε ο λαός στον Βασιλιά, υπήρχε και ο τίτλος του Ποιμένα. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να αποκτήσει ούτε τόλμησε να αναφερθεί στον εαυτό του ως: «ο Καλός Ποιμένας». Είναι ο Ιησούς που αναφέρθηκε στον εαυτό Του: «Εγώ είμαι ο Καλός Ποιμένας». (Ιω. 10,11)  Φυσικά, αυτά τα λόγια στο στόμα του Ιησού δεν είναι ούτε για επίδειξη ούτε για να αποκτήσει αξία. Όχι. Η πρόκληση για τον Ιησού είναι να ξεχωρίσει από τους «μισθοφόρους βοσκούς», τους κλέφτες και τους δολοφόνους.  Σε αντίθεση με τους βοσκούς που σκοτώνουν τα πρόβατα για να ζήσουν, ο Ιησούς θα δώσει τη ζωή του για να ζήσουν τα πρόβατά Του. Στον Ιησού τα λόγια του Ψαλμού 22 γίνονται πραγματικότητα: «Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου».

Αλλά έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε το ερώτημα που φαίνεται προφανές: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του Ιησού και των προβάτων, για να μπορέσουμε να τον αποκαλούμε «Ο Καλός Ποιμένας»;  Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού που ενσαρκώθηκε για τη Σωτηρία των ανθρώπων, των προβάτων. Η ζωή τους δίνεται δια του Ιησού. Το κείμενο του σημερινού ευαγγελίου είναι σαφές. Αυτό που λέει ο Ιησούς είναι ότι δεν είναι πρόβατα αλλά είναι «τα πρόβατά μου». Έτσι θα εκφραστεί όταν θα απευθυνθεί στον Σίμωνα Πέτρο μετά την Ανάσταση: «Βόσκε τα αρνιά μου» (Ιω. 21,15). «Ποίμαινε τα πρόβατά μου» (Ιω. 21,16) Γιατί με αγαπάς περισσότερο από αυτούς. Είναι η ποιμαντική ευθύνη του Σίμωνα Πέτρου την οποία του κληροδότησε ο Ιησούς. Θα είναι υπεύθυνος, αλλά τα αρνιά και τα πρόβατα για τα οποία θα είναι υπεύθυνος θα παραμείνουν στον Ιησού και δεν θα είναι ποτέ δικά του! Άρα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με αυτά.

Ρίχνουμε μια ματιά στο πρώτο μέρος που εξηγεί ότι ο Ιησούς είναι ο Καλός Ποιμένας και ότι η ποιμαντική φροντίδα δεν μπορεί ποτέ να παραλειφθεί ή να έρθει σε δεύτερη θέση, με τον κίνδυνο να παρεκκλίνει και να έρχεται σε αντίθεση με το θέλημα του Ιησού. Το σημερινό κείμενο συνεχίζει να μας διαφωτίζει. «Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου» Μιλάει ο Ποιμένας.  Ο Ποιμένας πρέπει να μιλήσει, είναι η διδακτική του διακονία. Τα πρόβατά του ακούνε τη φωνή του. Διαφορετικά δεν μπορεί να συνεχίσει την διακονία του!

Αλλά και πάλι, αν μιλάει, δεν είναι επειδή θέλει να μιλά, να διασκεδάσει ακούγοντας τον εαυτό του να μιλάει ή να προβάλει τις ιδέες του. Είναι μόνο για το σκοπό να αναδείξει τον λόγο του Ιησού και όχι τον δικό του. Αυτό τον λόγο ακούνε τα πρόβατα του. Αλλά αν ο Ποιμένας αλλάξει τον λόγο του ή αντιφάσκει με τον εαυτό του ή ακόμα και γυρίζει με κάθε άνεμο, τα πρόβατα δεν θα τον ακούνε πια. Και ο Ιησούς μας δίνει τον τρίτο σύνδεσμο, που είναι η αιτία του τέταρτου. « Εγώ, τα γνωρίζω», υπάρχει μια οικεία σχέση. Το να γνωρίζεις σημαίνει να γίνεις ένα. Είναι αυτή τη διπλή γνώση που πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε ζώντας την. Να είμαστε ΕΝΑ με τον Πατέρα και τον Υιό, και να είμαστε ΕΝΑ με τους συνανθρώπους μας στο όνομα του Ιησού, ως αδελφοί. Το ένα δεν πάει ποτέ χωρίς το άλλο...

Πολλοί άνθρωποι αυτοαποκαλούνται αδέρφια μεταξύ τους και μόνο μεταξύ τους και θέλουν να βοηθήσουν, να μοιραστούν, να μοιράσουν φαγητό ή ιατρική φροντίδα, να φροντίσουν... και να ξεχάσουν την ενότητα με τον Πατέρα. Κηρύττουν τον εαυτό τους ή το σύστημά τους εκθέτει ή κρύβει. Ο ακτιβισμός τους σηματοδοτεί την αναπόφευκτη αποτυχία τους! Υπάρχει ο ένας δεσμός που ακολουθείς τον Ιησού. Τα πρόβατα ακούνε και ακολουθούν τον Ιησού. Γιατί τους δίνει αιώνια ζωή, τους φυλάει και δεν τους αφήνει να χαθούν και κανείς δεν μπορεί να τους αρπάξει από το χέρι Του.

Και σήμερα, εορτάζοντας την 59η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Ιερατικές και Θρησκευτικές Κλήσεις, μπορούμε να ζητήσουμε από τον Καλό Ποιμένα να μας δώσει τη χάρη Του να ακολουθήσουμε τα βήματα Του και σύμφωνα με τον λόγο Του ως πιστοί ποιμένες να διασφαλίσουμε τη φωνή του Ιησού προς τα πρόβατά Του.  Αυτός που αναζητά να γνωρίσει τα πρόβατα πρέπει να γνωρίσει ακόμη βαθύτερα και ακόμη καλύτερα τον Πατέρα. «Επειδή είναι μεγαλύτερος από όλους». Συνοδέψτε τα πρόβατα ώστε να ακολουθήσουν τον Ιησού με τον ποιμένα τους προς τον μοναδικό Καλό Ποιμένα. Ο Ιησούς ο Καλός Ποιμένας είναι ΕΝΑ με τον Πατέρα. Με το Άγιο του Πνεύμα  μας ανοίγει το δρόμο ώστε να δώσουμε τον εαυτό μας, για να δοθεί ζωή στα πρόβατά του με την προσφορά του εαυτού μας. Η αληθινή χριστιανική κλήση είναι δυνατή και είναι το μέσο για να γεννηθούν καθαγιασμένες κλήσεις, λόγω του ονόματος του Ιησού.

Αδελφοί και αδελφές, ας προσευχηθούμε με όλη την Εκκλησία για ιερείς, μοναχούς και μοναχές. Για λαϊκούς που αφοσιώνονται στην υπηρεσία των αδελφών τους στις διάφορες υπηρεσίες υγείας, βοήθειας, ακρόασης και συνοδείας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και μόνος (σαν πρόβατα χωρίς βοσκό!) στις λειτουργίες της επισκοπικής ενορίας και στο αποστολικές κινήσεις ιεραποστολών ή των αφιερωμένων λαϊκών.

Για κάθε Χριστιανό που αφιερώνει χρόνο στην προσευχή για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν οι κλήσεις, συνοδοί που κάνουν ό,τι μπορούν και συχνά δίνουν ό,τι είναι και έχουν, για να κρατήσουν τον δεσμό του Καλού Ποιμένα με τα πρόβατά Του. Σε ένοπλες συγκρούσεις και σε πολέμους, αυτοί οι νέοι που ρισκάρουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση, για να φέρουν το όνομα του Ιησού σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ελπίδα. Μαζί τους ο Ιησούς είναι παρών στα υπόγεια, στα καταφύγια, στα κατεστραμμένα και καμένα σπίτια και είναι μαζί τους κάτω από τα ερείπια. Ο Ιησούς γυμνός στο σταυρό με αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα... Ναι, είναι στη σιωπή της καρδιάς, μιας καρδιάς γεμάτης αγάπη και γενναιοδωρία που μπορεί να γεννηθεί μια κλήση.

Προσευχή: Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο για όλα αυτά τα ζωντανά και ενεργά σημάδια της παρουσίας του ανάμεσά μας. Κύριε, πόσο ευχάριστα αντηχούν στα αυτιά μας τα λόγια Σου: «Τα δικά μου τα πρόβατα αναγνωρίζουν τη φωνή μου, κι εγώ τα αναγνωρίζω, όπως με γνωρίζει ο Πατέρας και όπως γνωρίζω τον Πατέρα». Πατέρα, είθε το Άγιο Πνεύμα μας φυσήξει ζωή  ώστε να προσφέρουμε με τη ζωή σου, για να ζήσει ο κόσμος μας. Αμήν.

 

+Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *