Categories
Archbishop’s Teaching

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2022

 

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2022

Του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου

κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

 

"Αυτό είναι το σημάδι από το οποίο θα τον γνωρίσετε: θα βρείτε ένα βρέφος τυλιγμένο σε σάβανα και ξαπλωμένο σε μια φάτνη" (Λουκάς 2:12).

Τίποτα το εξαιρετικό, τίποτα το εξαιρετικό, τίποτα το ένδοξο δεν δόθηκε στους βοσκούς ως σημάδι. Το μόνο που θα βρουν είναι ένα μωρό τυλιγμένο σε σάβανα, που χρειάζεται, όπως όλα τα παιδιά, τη φροντίδα της μητέρας του- ένα μωρό που γεννήθηκε σε στάβλο, επομένως δεν βρίσκεται σε κούνια αλλά σε φάτνη. Το σημάδι του Θεού είναι το παιδί στη φτώχεια του και στην ανάγκη του για βοήθεια από το πρόσωπο που το γέννησε. Οι βοσκοί θα μπορέσουν, μόνο μέσω της πίστης από καρδιάς, να δουν σε αυτό το παιδί την εκπλήρωση της υπόσχεσης του προφήτη Ησαΐα, την οποία διαβάζουμε και μελετάμε στο Ησ. 9:5: "Μας γεννήθηκε παιδί, μας δόθηκε υιός. Και η κυριαρχία θα στηριχθεί στους ώμους του.

Επιπλέον, δεν μας έχει δοθεί κανένα άλλο σημάδι εκτός από το σημάδι που η καρδιά κατανοεί μέσω της πίστης. Και τώρα ο άγγελος του Κυρίου μάς καλεί και εμάς, να περπατήσουμε με την καρδιά για να συναντήσουμε το παιδί στη φάτνη.

Το σημάδι του Θεού είναι η απλότητα. Το σημάδι του Θεού είναι το παιδί. Το σημάδι του Θεού είναι να είναι μικρό για εμάς. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βασιλεύει- δεν έρχεται με εξωτερική δόξα και μεγαλοπρέπεια, αλλά έρχεται σε μας ως ένα αβοήθητο παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Δεν θέλει να μας συντρίψει με τη δύναμή του. Αντιθέτως, θέλει να μας απαλλάξει από το φόβο μπροστά στο μεγαλείο Του. Ο Κύριος αναζητά την αγάπη μας: γι' αυτό γίνεται παιδί. Δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από εμάς από το να αγαπάμε αυτόν και τον πλησίον μας, αυτή την αγάπη με την οποία μπορούμε απλά να εισέλθουμε στα συναισθήματά του, στις σκέψεις του και στη θέλησή του. Ας μάθουμε, λοιπόν, να ζούμε μαζί του και να εξασκούμε, κατά το παράδειγμά του, την ταπεινότητα της θυσίας που είναι βασικό στοιχείο της αγάπης. Ο Θεός έγινε μικρός για να μπορέσουμε να τον καταλάβουμε, να τον αποδεχτούμε και να τον αγαπήσουμε.

Ο αιώνιος Λόγος έγινε τόσο μικρός που τοποθετήθηκε σε μια φάτνη. Ο Λόγος έγινε παιδί για να μπορέσουμε να τον καταλάβουμε. Και έτσι ο Θεός μας διδάσκει να αγαπάμε τα μικρά. Μας διδάσκει να αγαπάμε τους αδύναμους. Και έτσι το Παιδί της Βηθλεέμ στρέφει το βλέμμα μας προς όλα τα πάσχοντα και εκμεταλλευόμενα παιδιά του κόσμου, εκείνα που γεννήθηκαν και εκείνα που θα γεννηθούν, προς τα παιδιά που πολεμούν σε έναν κόσμο βίας, προς τα παιδιά που αναγκάζονται να ζητιανεύουν, προς τα παιδιά που υποφέρουν από τη φτώχεια και την πείνα, προς τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει την αγάπη. Είναι Εκείνος, το Παιδί της Βηθλεέμ, που μας δεσμεύει να επιλέξουμε- να επιλέξουμε τον Θεό που έγινε μικρός.

Ας προσευχηθούμε αυτή τη νύχτα της Γέννησης να αγγίξει η χάρη του Θεού τις καρδιές μας, ώστε να αλληλεπιδράσουμε με αγάπη με όλα αυτά τα παιδιά και το φως της αγάπης, που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε υλικό, να λάμψει σε όλους τους λαούς.

Όλα αυτά περιέχονται στο σημάδι που δόθηκε στους βοσκούς και δίνεται και σε εμάς- το παιδί στο οποίο ο Θεός έγινε μικρός για εμάς. Ας προσευχηθούμε στον Κύριο να μας δώσει τη χάρη να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τη φάτνη, όπως έκαναν οι βοσκοί με την απλότητά τους εκείνη τη νύχτα, ώστε να αποκτήσουμε την ίδια χαρά που πήραν μαζί τους στο σπίτι. Ας του ζητήσουμε να μας δώσει την ταπείνωση και την πίστη με την οποία ο Ιωσήφ κοίταξε το παιδί που συνέλαβε η Μαρία από το Άγιο Πνεύμα. Ας του ζητήσουμε να μας δώσει να κοιτάξουμε το παιδί με την ίδια αγάπη με την οποία τον κοίταξε η Μαρία. Και ας προσευχηθούμε ότι το ίδιο φως που έλαμψε γύρω από τους βοσκούς θα λάμψει γύρω μας και ότι αυτό που τραγούδησαν οι άγγελοι εκείνη τη νύχτα θα εκπληρωθεί σε όλο τον κόσμο: "Δόξα στον Θεό εν υψίστοις και ειρήνη στη γη στους ανθρώπους που αγαπά"! Αμήν

Ευλογημένος είσαι, Κύριε, γιατί έκανες τον μονογενή σου Υιό, που γεννήθηκε πριν από όλους τους αιώνες, αδελφό μας στην ανθρωπότητα.

Ευλογημένος είσαι, γιατί μας έδωσες τα πάντα μέσω του ενσαρκωμένου Υιού σου,

Ευλογημένος είσαι εσύ, που μας έκανες παιδιά σου όταν έκανες τον Υιό σου αδελφό μας,

Ευλογημένος είσαι εσύ που παρέμεινες πιστός στην πατρότητά σου παρά την αδυναμία μας και την έλλειψη πίστης στην υιότητά μας,

Ευλογημένος είσαι, Υιέ του Θεού, για την αποστασιοποίηση και την ταπεινοφροσύνη σου που σε έκαναν να γεννηθείς σε μια φάτνη και να ξαπλώσεις σε μια φάτνη,

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνατε και κάνετε για εμάς.

Δόξα σ' εσένα, στον πατέρα σου και στο Άγιο Πνεύμα σου, τώρα και για πάντα. Αμήν.

Με την ευκαιρία της γέννησης του θείου Σωτήρα μας,

Έχω την τιμή να σας μεταφέρω, αγαπητοί ιερείς, μοναχοί, μοναχές, αφιερωμένοι, ιεραπόστολοι και όλοι οι πιστοί της ευλογημένης επισκοπής μας, σε ένωση με την Εκκλησία του κόσμου και όλες τις Εκκλησίες, την ευλογία της Αγιότητάς του Πάπα Φραγκίσκου,

Και τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Καρδινάλιου Mar Bechara Boutros El Raii, Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, και της Συνόδου των Εξοχότατων Επισκόπων της Μαρωνιτικής μας Εκκλησίας.

Εκφράζουμε επίσης τις ειλικρινείς μου ευχές και τα αδελφικά μας συγχαρητήρια στον Εξοχότατο Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου,

ζητώντας το θείο παιδί για να γίνουμε ένα με τον Θεό στην αγάπη, ώστε να χαρούμε τη γέννησή του μαζί με τους βοσκούς που δόξασαν τον Θεό για όλα όσα είδαν και άκουσαν.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο νέο έτος

Κύπρος, Χριστούγεννα 2022

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *