Categories
Archbishop’s Teaching

1η Κυριακή μετά την Ανάσταση – 2022

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης

1η Κυριακή μετά την Ανάσταση

Ο Ιησούς και ο Θωμάς

Ιωάννης 20 / 26 – 31

Αγαπητά εν Χριστό αδέλφια,

Οχτώ μέρες αργότερα οι μαθητές ήταν πάλι μέσα στο σπίτι, μαζί τους κι ο Θωμάς. Έρχεται λοιπόν ο Ιησούς, ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη σ'εσάς».   Έπειτα λέει στο Θωμά: «Φέρε εσύ το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου, φέρε και το χέρι σου και βάλ' το στην πλευρά μου. Μην αμφιβάλλεις και πίστεψε». Ο Θωμάς τότε του αποκρίθηκε: «Είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Του λέει τότε ο Ιησούς: «Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου· μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ' έχουν δει!».

  1. Η επιλογή που έχει ο καθένας. Η αποδοχή του Χριστού ή η μη αποδοχή Του, είναι η επιλογή που έχει ο καθένας από εμάς. Δεν είναι το άτομο που έχει την ευκαιρία να ζήσει και να δει που αναγκαστικά πιστεύει πιο εύκολα. Στο θέμα της θρησκευτικής πίστης, μπορεί κανείς να δει, αλλά όχι απαραίτητα να πιστέψει. και ένας άλλος μπορεί να πιστεύει χωρίς να δει πραγματικά.

Η αμφισβήτηση της πίστης είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης μας. Όλα τα μεγάλα ονόματα της θρησκευτικής ιστορίας - ο Μωυσής, ο Δαβίδ, ο Πέτρος, για να αναφέρουμε μόνο τρία - αμφισβητήθηκαν στην πίστη τους, η πρόκληση όμως είχε ως αποτέλεσμα μια ενισχυμένη αποδοχή και ηγεσία.

  1. Όλοι έχουμε στιγμές αμφιβολίας και αβεβαιότητας. Πρέπει να παρατήσουμε τη δουλειά μας και να δοκιμάσουμε μια νέα; Πρέπει να παντρευτούμε;  Πρέπει να ξεφύγουμε από μια ανεκπλήρωτη σχέση; Να ανταλλάξουμε ένα παλιό αυτοκίνητο με ένα καινούργιο μοντέλο; Να αγοράσουμε ένα νέο σπίτι σε ένα πιο πολυτελές προάστιο; Πώς να πειθαρχήσουμε ένα ατίθασο παιδί; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αβεβαιότητα και την αναποφασιστικότητα μας - σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απλώς έλλειψη δύναμης θέλησης,  άλλες φορές, είναι έλλειψη ενημέρωσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αβεβαιότητα, η αγορά είναι γεμάτη από κίνητρα, από ομιλητές, από γκουρού κάθε λογής και χρώματος που θέλουν, με μια τεράστια αμοιβή, φυσικά, να μας απαλλάξουν από αυτές τις εξουθενωτικές αμφιβολίες που μας εμποδίζουν να γίνουμε δυνατοί στη λήψη αποφάσεων.

 

  1. Το θέμα της θρησκευτικής πίστης δεν είναι διαφορετικό. Οι άνθρωποι αμφιταλαντεύονται και παραπαίουν - να πιστέψουν ή να μην πιστέψουν. Εδώ, επίσης, έχουμε μια τεράστια ομάδα δήθεν ειδικών που προσφέρουν απόψεις σχετικά με τη σημασία της εμπιστοσύνης και των πεποιθήσεων στη ζωή ενός ατόμου.

Αν και ζούμε σε μια επιστημονική εποχή, η πίστη εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην ενημέρωση των ανθρώπων. Για απόλυτη ευκολία, αν όχι για άλλο λόγο, πολλές από τις πληροφορίες μας βασίζονται στην πίστη. Απλώς δεν έχουμε τον χρόνο ή την ενέργεια να ερευνήσουμε τα πάντα. Αυτό μας φέρνει στο απόσπασμα του σημερινού Ευαγγελίου. Ο Θωμάς αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα - να πιστέψει ή να μην πιστέψει. Για να αποφύγει τον κίνδυνο λάθους, έθεσε αρκετά αυστηρούς όρους για την αποδοχή του Αναστημένου Χριστού. Αυτοί οι όροι έγιναν αποδεκτοί. αλλά, στη συνέχεια, ο Θωμάς έκανε πίσω και η συνθηκολόγηση του μας άφησε με μια φόρμουλα πίστης που δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί - «Είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Προσευχή: «Είσαι ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Σίγουρα Είσαι η σωτηρία μου. Θα εμπιστευτώ και δεν θα φοβηθώ, γιατί ο Κύριος ο Θεός είναι η δύναμή μου και έχει γίνει η σωτηρία μου. Αμήν.

 

+Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *