Categories
Archbishop’s Teaching

1η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

1η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

 ( Μάρκος  10 / 35 - 45)

   Να υπηρετείς σημαίνει να κυβερνάς

        Πλησιάζουν τότε τον Ιησού ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι γιοι του Ζεβεδαίου, και του λένε: «Διδάσκαλε, θέλουμε να μας κάνεις τη χάρη που θα σου ζητήσουμε». «Τι θέλετε να κάνω για σας;» τους ρώτησε εκείνος. «Όταν θα εγκαταστήσεις την ένδοξη βασιλεία σου», του αποκρίθηκαν, «βάλε μας να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στα αριστερά σου». Ο Ιησούς τότε τους είπε: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Μπορείτε να πιείτε το ποτήρι του πάθους που θα πιώ εγώ ή να βαφτιστείτε με το βάπτισμα με το οποίο θα βαφτιστώ εγώ;» «Μπορούμε», του λένε. Κι ο Ιησούς τους απάντησε: «Το ποτήρι που θα πιώ εγώ θα το πιείτε, και με το βάπτισμα των παθημάτων μου θα βαφτιστείτε το να καθίσετε όμως στα δεξιά μου και στα αριστερά μου δεν μπορώ να σας το δώσω εγώ, αλλά θα δοθεί σ' αυτούς για τους οποίους έχει ετοιμαστεί».

Όταν τ' άκουσαν αυτά οι υπόλοιποι δέκα μαθητές, άρχισαν ν' αγανακτούν με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη.  Τους κάλεσε τότε ο Ιησούς και τους λέει: «Ξέρετε ότι αυτοί που θεωρούνται ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους, και οι άρχοντές τους τα καταδυναστεύουν. Σ' εσάς όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό, αλλά όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας πρέπει να γίνει υπηρέτης σας και όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί και ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για όλους».

 

 1. Το αυταρχικό αφεντικό. Οι άνθρωποι που κάνουν αισθητή την εξουσία τους έχουν διαφορετικούς τρόπους να το κάνουν αυτό. Μερικές φορές σας ευχαριστούν για την καλή σας ιδέα και στη συνέχεια εξηγούν γιατί η πρότασή σας δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει. Μερικές φορές η προσέγγισή τους είναι διακριτική: είναι μια ήπια μέθοδος για να σας δείξουν τις σημαντικές αρνητικές συνέπειες.

Άλλοι φωνάζουν στο πρόσωπό σας για να τραβήξουν την προσοχή σας. Όλοι γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν σταματούν ποτέ να παραγγέλνουν. Ίσως είμαστε ανάμεσά τους. Ο Ιησούς έχει μόνο μία απάντηση για τέτοιες καταστάσεις - το δικό Του παράδειγμα: «Ο Υιός του ανθρώπου δεν ήρθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει.» Ο Ιησούς είναι Κύριος, αλλά ποτέ δεν ήταν αυταρχικός.

 

  1. Μόνο μικρές γουλιές. Για να ακολουθήσουν τον Χριστό, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης θα πρέπει να πιουν από το ποτήρι από το οποίο θα πιει Εκείνος. Τι είναι αυτό το ποτήριο; Ας δούμε περαιτέρω, στη Γεθσημανή: «Πατέρα, αν θέλεις, πάρε από μένα αυτό το ποτήρι» (Λουκάς 22:42) Η ανθρώπινη φύση του Ιησού συγκρούστηκε με τις απαιτήσεις της πλήρους προσήλωσης στο σχέδιο του Θεού. Στο τέλος, ήπιε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος. Καλεί τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη να τον μιμηθούν.

Μας προσκαλεί και εμάς. Ευτυχώς, προετοιμάζει τις ψυχές μας να είναι γενναιόδωρες. Μας οδηγεί σε μεγαλύτερη πνευματική ωριμότητα, προσφέροντάς μας «μικρές γουλιές» από το ποτήρι Του. Τα μικρά καθημερινά βάσανα καθαρίζουν τις ψυχές μας.

  1. Οδηγός και υπηρέτης ταυτόχρονα. Η ζωή του Ιησού ήταν λύτρο για πολλούς. Ήταν ο υπηρέτης του Γιαχβέ και ως τέτοιος φρόντιζε συνεχώς για τις μεγαλύτερες ανάγκες αυτών που συναντούσε: έδωσε όραση στους τυφλούς, έκανε τους ανάπηρους να περπατήσουν, καθάρισε τους λεπρούς, έκανε τους κωφούς να ακούσουν, έδωσε ζωή στους νεκρούς και κήρυξε τα καλά νέα στους φτωχούς (Ματθαίος 11:5). Ένας ηγέτης έχει ένα όραμα για το μέλλον, αλλά αν δεν είναι ταυτόχρονα και «υπηρέτης-ηγέτης», μπορεί κάλλιστα να βλέπει μόνο το δικό του όραμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να υπηρετούμε τους άλλους βάζοντας τον εαυτό μας στο επίπεδό τους.

                                                  

 Προσευχή : Κύριε Ιησού, οι απόστολοί Σου λαχταρούσαν να Σε ακολουθήσουν. Θέλεις να μου δείξεις τη διαφορά μεταξύ της δόξας αυτού του κόσμου και της δόξας του ουρανού. Δεν είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε δεξιά ή αριστερά Του Χριστού, αλλά να συμμετέχουμε στο λυτρωτικό Του έργο. Καθώς γονατίζω σήμερα μπροστά Σου, θέλω να Σου προσφέρω όλα όσα είμαι και όλες τις προσπάθειες που θα καταβάλω κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας ως ένδειξη φιλίας και αγάπης. Κύριε Ιησού, βοήθησέ με να αγκαλιάσω τον σταυρό μου με αγάπη.

Σ' ευχαριστώ, Κύριε, γι' αυτή την ώρα της προσευχής. Είδα πώς διαμόρφωσες τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Μέσα από την ταπεινή υπηρεσία στον πλησίον μου, βοήθησέ με να μεγαλώνω στην αγάπη. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *