Categories
Archbishop’s Teaching

12η Κυριακή της Πεντηκοστής – 2022

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

12η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 15 / 21 - 28)

Η αδυναμία του Ιησού

Ο Ιησούς άφησε τον τόπο εκείνο κι αναχώρησε για την περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας. Τότε μια γυναίκα Χαναναία βγήκε έξω από τα όρια της περιοχής εκείνης και του φώναζε δυνατά: «Ελέησέ με, Κύριε, Υιέ του Δαβίδ. Η θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο». Αυτός δεν της απαντούσε λέξη. Τον πλησίασαν τότε οι μαθητές του και τον παρακαλούσαν: «Διώξε την, γιατί μας ακολουθεί και φωνάζει».  Ο Ιησούς είπε: «Έχω αποσταλεί μόνο για τους πλανεμένους Ισραηλίτες». Εκείνη όμως ήρθε και τον προσκύνησε λέγοντας: «Κύριε, βοήθησέ με». Αυτός της αποκρίθηκε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το πετάξει στα σκυλιά». «Ναι, Κύριε», είπε εκείνη, «αλλά και τα σκυλιά τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους». Τότε ο Ιησούς της απάντησε: «Μεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα! Ας γίνει όπως το θέλεις». Κι από κείνη την ώρα γιατρεύτηκε η θυγατέρα της.

 

  1. Ο Ιησούς ψάχνει την πίστη. Όταν τα παιδιά θέλουν άδεια από τους γονείς τους, προσπαθούν να βρουν το πιο αδύναμο σημείο τους. Αν γνωρίζουν ότι η μητέρα τους είναι πιο «διαχειρίσιμη» όταν τη βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, θα βοηθήσουν να συμμαζέψουν την κουζίνα πριν ζητήσουν την επιθυμητή άδεια. Όταν θέλουμε να πάρουμε κάτι από τον Ιησού, πρέπει να καταλάβουμε ότι η «αδυναμία» του είναι η πίστη μας. Θέλει να πιστέψουμε σε αυτόν και να τον εμπιστευτούμε με όλη μας την καρδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς συχνά λέει, «η πίστη σου σε θεράπευσε», ή όπως στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, «η πίστη σου είναι μεγάλη». Ο Ιησούς πάντα συγκινείται από την πίστη μας.

 

  1. Η πίστη δεν τα παρατάει. Υπάρχουν πράγματα που χρειαζόμαστε αλλά που ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος μπορεί να μας τα δώσει. Γι' αυτό προσευχόμαστε στον Θεό. Αν φαίνεται ότι ο Θεός δεν μας ακούει, δεν είναι ότι δεν μας ακούει, αλλά μάλλον ότι θέλει να τον εμπιστευτούμε πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσουμε την ακόλουθη πραγματικότητα: Μόνο ο Θεός μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσευχή είναι τόσο σημαντική. Ο Θεός θέλει να είμαστε επίμονοι στην προσευχή, γιατί μέσα από την επιμονή μας αναπτύσσουμε μεγαλύτερη επίγνωση της στοργικής πρόνοιας του Θεού. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι κουράζονται να προσεύχονται επειδή δεν λαμβάνουν αυτό που ζητούν. Θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό που ζητούν είναι πραγματικά για την πνευματική τους ευημερία ή μόνο για το υλικό τους όφελος.

 

  1. Η πίστη λαμβάνει αυτό που ζητάει. Όσοι πιστεύουν πραγματικά στον Ιησού Χριστό θα αντιληφθούν αν τα αιτήματά τους είναι τα σωστά. Το να ζητάμε κάτι που ικανοποιεί τον εγωισμό μας ή είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού σημαίνει ότι ο Χριστός δεν είναι πρώτος στη ζωή μας και, ως εκ τούτου, ότι δεν πιστεύουμε πραγματικά σ' Αυτόν. Μόνο τότε μπορούμε να καταλάβουμε τα λόγια του Χριστού: «Ζητήστε και θα σας δοθεί - αναζητήστε και θα βρείτε - χτυπήστε και θα σας ανοιχτεί». (Ματθ. 7:7). Ο Θεός μας επιφυλάσσει πολλά πράγματα. Θα τα πάρουμε μόνο αν τα ζητήσουμε με πίστη.

 

Προσευχή : Κύριε Ιησού Χριστέ, κάνε την πίστη μου σε Σένα να μεγαλώσει. Μάθε με να Σε βάζω πρώτο στη ζωή μου, ώστε να βλέπω τα πράγματα όπως τα βλέπεις Εσύ. Κύριε, βοήθησέ με να προσεύχομαι σε Σένα με εμπιστοσύνη. Μάθε με να βάζω όλη μου την εμπιστοσύνη σε Σένα. Μην αφήνεις τον εγωισμό μου ή τους φόβους μου να παίρνουν το προβάδισμα. Σ' αγαπώ, Κύριε, γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχει πρόσωπο ή πράγμα μεγαλύτερο από Σένα και ότι πάντα επιθυμείς το μεγαλύτερο καλό μου. Κύριε, σε αυτή την προσευχή θα ήθελα να ζητήσω τη χάρη να είμαι πραγματικά υπάκουος στο θέλημά Σου για μένα ως Καθολικός και ως Απόστολος στον κόσμο σήμερα.

Κύριε, δώσε μου μια ενεργή και βαθιά πίστη.

Κύριε, ξέρεις τι είναι καλύτερο για μένα, αλλά συχνά δεν το βλέπω. Είναι δύσκολο να δίνω μεγαλύτερη σημασία στις πνευματικές μου ανάγκες από ό,τι στις υλικές μου ανάγκες. Φώτισε το μυαλό μου και ενίσχυσε τη θέλησή μου, ώστε να επιθυμώ μόνο αυτό που θέλεις Εσύ για μένα. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *