Categories
Archbishop’s Teaching

14η Κυριακή της Πεντηκοστής

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

14η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Λουκάς  10 / 38 - 42)

Η Μάρθα και η Μαρία

Καθώς πορευόταν με τους μαθητές του ο Ιησούς, μπήκε σ' ένα χωριό, και τον υποδέχτηκε σπίτι της κάποια γυναίκα που την έλεγαν Μάρθα. Αυτή είχε μια αδερφή που ονομαζόταν Μαρία, κι η οποία κάθισε στα πόδια του Ιησού και άκουγε τη διδασκαλία του. Αντίθετα, η Μάρθα δούλευε ασταμάτητα για να τους περιποιηθεί. Πήγε λοιπόν στον Ιησού και του είπε: «Κύριε, δε νοιάζεσαι που η αδερφή μου με άφησε μόνη να σε περιποιούμαι; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει». Ο Ιησούς της αποκρίθηκε: «Μάρθα, Μάρθα, ασχολείσαι κι αγωνιάς για πολλά πράγματα, ενώ ένα μόνο χρειάζεται. Αυτό διάλεξε η Μαρία, και δεν πρόκειται να της το αφαιρέσει κανείς».

                                                                      

  1. 1. Η Μάρθα ήταν απασχολημένη με τις πολλές εργασίες της υπηρεσίας. Ο Ιησούς ήταν συχνά φιλοξενούμενος στο σπίτι της Μάρθας, της Μαρίας και του φίλου του, Λαζάρου. Γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη πόσο πολύ αγαπούσε ο Ιησούς αυτή την οικογένεια. Αργότερα, ο Ιησούς θα αποδείξει το βάθος της στοργής Του γι' αυτούς με ένα από τα πιο θεαματικά θαύματά Του: την ανάσταση του Λαζάρου.

Η Μάρθα είναι γεμάτη ενέργεια. Τρέχει από τη μια άκρη του σπιτιού στην άλλη, ανυπομονώντας να βεβαιωθεί ότι όλα είναι σωστά για να δεχτεί τον Ιησού. Είναι θαυμάσιο να βλέπεις ότι δεν έχει ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ την παρουσία του Ιησού στο σπίτι της. Η παρουσία του δεν είναι φυσιολογική γι' αυτήν. Αντιθέτως, είναι πολυάσχολη, απασχολημένη με «πολλαπλές» ασχολίες.

Έχω συνηθίσει την παρουσία του Ιησού στη ζωή μου; Ποια είναι η στάση μου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας; Καταβάλλω προσπάθεια να Του δείξω την αγάπη και τη στοργή μου ανακαλώντας τον εαυτό μου και κρατώντας την καρδιά μου στραμμένη προς αυτόν;

  1. Κύριε, δεν σε νοιάζει; Αν και η αγάπη είναι το κίνητρο για τις πράξεις της Μάρθας, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι η αδελφή της, η Μαρία, κάθεται στα πόδια του Ιησού και δεν κάνει τίποτα. «Γιατί δεν με βοηθάει;» Ζηλεύει η Μάρθα; Όχι, γιατί η Μάρθα θα μπορούσε εξίσου εύκολα να σταματήσει αυτό που κάνει και να καθίσει με τον Ιησού - ξέρει ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αλλά δυσανασχετεί που εργάζεται ενώ η Μαρία δεν κάνει τίποτα.

Αυτή η σκηνή συμβολίζει τη δική μας εμπειρία να κοιτάμε τους άλλους και τις καταστάσεις της ζωής τους αντί να εστιάζουμε στη σχέση μας με τον Κύριο. Αν ο Κύριος θέλει να υπηρετώ στο τραπέζι ή να κάθομαι στα πόδια Του, δεν έχει σημασία! Το σημαντικό δεν είναι η ίδια η πράξη, αλλά να κάνω αυτό που μου ζητάει ο Ιησούς.

Θέλω να αποκτήσω την ειρήνη και την ηρεμία του νου που αρμόζει στους οπαδούς του Ιησού; Τότε πρέπει να σταματήσω να κάνω συγκρίσεις και να κάνω αυτό που ζητάει ο Κύριος από ΕΜΕΝΑ. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το αν άλλοι έχουν λάβει «καλύτερο μερίδιο.»

  1. Μόνο ένα πράγμα χρειάζεται. Ας προσέξουμε να μην παρερμηνεύουμε αυτά τα λόγια του Ιησού.

Δεν προτείνει μια επιλογή μεταξύ της δραστηριότητας της Μάρθας και της περισυλλογής της Μαρίας. Στην πραγματικότητα, το «μόνο ένα πράγμα είναι απαραίτητο» σημαίνει ακριβώς ότι όλες οι ενέργειές μας στην υπηρεσία του Θεού και των άλλων πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στην προσευχή.

Πρέπει να είμαστε πάντα «συνδεδεμένοι», προσφέροντας συνεχώς την καρδιά και το μυαλό μας σ' Αυτόν, ώστε όλες μας οι προσπάθειες να είναι αληθινές προσπάθειες αγάπης.

Προσευχή : Κύριε, συχνά είμαι καταβεβλημένος από τη δουλειά και τις ανησυχίες μου. Δώσε μου τη βοήθειά Σου, ώστε όλες μου οι προσπάθειες να είναι μόνο για Σένα. Μην με αφήσεις να πέσω σε φθόνο ή δυσαρέσκεια. Ό,τι κι αν κάνω, ας γεμίσει η καρδιά μου με την παρουσία Σου.Αμήν.

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *