Categories
Archbishop’s Teaching

4η Κυριακή μετά την Ανάσταση – 2023

Περίοδος του Πάσχα

4η Κυριακή μετά την Ανάσταση

Ιωάννης 21:1-14

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Ζαν Σφέιρ

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Αργότερα ο Ιησούς εμφανίστηκε πάλι στους μαθητές στην όχθη της λίμνης της Τιβεριάδας. Και να πώς εμφανίστηκε:  Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ο Ναθαναήλ, που καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας, οι δύο γιοι του Ζεβεδαίου κι άλλοι δύο από τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». «Ερχόμαστε κι εμείς μαζί σου», του λένε εκείνοι. Βγήκαν έξω κι αμέσως ανέβηκαν στο πλοίο, αλλά όλη εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα.  Όταν πια ξημέρωσε, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό· οι μαθητές όμως δεν ήξεραν ότι ήταν ο Ιησούς. Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε κάτι για προσφάγι;» «Όχι», του αποκρίθηκαν. Εκείνος τότε τους λέει: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοίου και θα βρείτε ψάρια». Πραγματικά, έριξαν το δίχτυ, και τα ψάρια ήταν τόσα πολλά, που δεν μπορούσαν να τραβήξουν το δίχτυ. Λέει τότε στον Πέτρο ο μαθητής εκείνος που ο Ιησούς τον αγαπούσε: «Ο Κύριος είναι!» Μόλις άκουσε ο Σίμων Πέτρος πως είναι ο Κύριος, ζώστηκε το ιμάτιό του, επειδή ήταν γυμνός, και ρίχτηκε στο νερό. Οι άλλοι μαθητές ήρθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, γιατί δεν απείχαν από τη στεριά παρά εκατό περίπου μέτρα.  Όταν αποβιβάστηκαν στη στεριά, βλέπουν εκεί αναμμένη μια ανθρακιά κι ένα ψάρι πάνω στη φωτιά, και ψωμί.  Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε από τα ψάρια που πιάσατε τώρα». Ανέβηκε τότε στο πλοίο ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε το δίχτυ στη στεριά, γεμάτο μεγάλα ψάρια, για την ακρίβεια εκατόν πενήντα τρία. Κι ενώ ήταν τόσα πολλά ψάρια, το δίχτυ δεν είχε σκιστεί. «Ελάτε να φάτε», τους λέει ο Ιησούς. Και κανείς από τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει, «εσύ ποιος είσαι;» γιατί ήξεραν πως είναι ο Κύριος.  Έρχεται ο Ιησούς, παίρνει το ψωμί και τους το μοιράζει. Το ίδιο έκανε και με το ψάρι. Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές μετά την ανάστασή του.

 

  1. Στη λίμνη της Τιβεριάδας.

 Λαμβάνουμε αυτό το κείμενο από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη ή από τη σχολή του Ιωάννη, από τους μαθητές του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στους οποίους δόθηκε η αποστολή να διαιωνίσουν τη διάδοση των χαρμόσυνων νέων του Ιησού Χριστού. Επιπλέον, αισθανόμαστε ότι αυτό που διαβάζουμε αποτελεί συνέχεια των όσων προηγούνται, διότι το κείμενο διευκρινίζει: «και ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές του μια άλλη φορά.» Ο τόπος δεν μας εκπλήσσει, βρισκόμαστε στις όχθες της λίμνης Τιβεριάδας.

 

  1. Είμαστε όπως οι μαθητές ;

Οι επτά μαθητές πρόκειται να συνεχίσουν τη «συνηθισμένη» ζωή τους, είναι αμαρτωλοί και όταν ο Σίμωνας Πέτρος τους λέει: «Πάω για ψάρεμα», λοιπόν, κι αυτοί θα πάνε μαζί του. Όλα φαίνονται συνηθισμένα, αν ο αφηγητής δεν μας είχε προειδοποιήσει ότι ο Ιησούς θα εμφανιζόταν στους μαθητές του μια άλλη φορά. Και στη συνηθισμένη ζωή τους, όπως κι εμείς, κουραζόμαστε, τις περισσότερες φορές, για το τίποτα. Όλες τις νύχτες που νομίζαμε ότι θα πετύχουμε, και μετά τα δίχτυα μας μένουν άδεια! Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση και μερικές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να τα παρατήσουμε, συνειδητοποιούμε ότι είμαστε άχρηστοι και τα δίχτυα μας παραμένουν άδεια.

 

  1. Ας κάνουμε ότι μας λέει ο Ιησούς.

Αλλά ο Ιησούς είναι εκείνος που μας βγάζει από τη θέση όπου έχουμε βάλει τους εαυτούς μας με την πεποίθηση ότι γνωρίζουμε και θέλουμε να κυριαρχούμε στα πάντα. Ο λόγος του Ιησού μας βρίσκει με τα άδεια δίχτυα μας και είναι αυτός ο λόγος που γεμίζει τα δίχτυα μας. Τα δίχτυα μας θα γεμίσουν επειδή ο Ιησούς μας δίνει τον λόγο του, εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε ό,τι μας λέει. Αυτό δεν είπε η μητέρα του Ιησού στους υπηρέτες;

Μπροστά στο θαύμα, μπροστά στη ριζική αλλαγή, ενεργούμε σαν να είμαστε σε σύγχυση. Αυτός που αγαπά αναγνωρίζει τον Ιησού, τον πρώτο. Και μοιράζεται την πίστη του με τον Απόστολο Πέτρο. Λέει: «Ο Κύριος είναι !» Αυτή είναι μια πράξη πίστης. Ο Ιησούς μοιράζεται το ψωμί και το ψάρι. Και βρισκόμαστε σε μια ευχαριστιακή ατμόσφαιρα.

Και σαν να φοβάται ο συγγραφέας ότι δεν θα καταλάβουμε, μας παίρνει από το χέρι για να μας πει ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς εμφανίζεται στους μαθητές του.

 

Προσευχή :   Στο χέρι μας είναι, να αγαπήσουμε για να αναγνωρίσουμε τον Ιησού παρόντα και ενεργό στη συνηθισμένη μας ζωή, ότι θέλει να μας αλλάξει, να μας μεταμορφώσει, μέσω του λόγου του και της Θείας Ευχαριστίας.

Ναι, Κύριε, σε αναγνωρίζουμε και σε ανακηρύσσουμε «Κύριο.» Σε σένα η δόξα. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *