Categories
Archbishop’s Teaching

4η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

4η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

 ( Ματθαίος 24 / 42 - 51)

 Σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα

 

Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Αγρυπνείτε, λοιπόν, γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριός σας. Και να ξέρετε τούτο: Αν ήξερε ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ποια ώρα θα έρθει ο κλέφτης, θα ξαγρυπνούσε και δε θ' άφηνε να διαρρήξουν το σπίτι του. Γι' αυτό κι εσείς να είστε έτοιμοι, γιατί ο Υιός του Ανθρώπου θα έρθει την ώρα που δεν τον περιμένετε».

«Ποιος άραγε είναι ο έμπιστος και συνετός δούλος που ο κύριός του τον έκανε επιστάτη των δούλων του, να τους δίνει την τροφή τις ορισμένες ώρες; Μακάριος ο δούλος εκείνος που όταν έρθει ο κύριός του, θα τον βρει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

 

Σας βεβαιώνω πως θα τον βάλει υπεύθυνο σ' όλα του τα υπάρχοντα. Αν όμως ο κακός εκείνος δούλος πει μέσα του: «αργεί να 'ρθεί ο κύριός μου»  κι αρχίσει να χτυπάει τους συνδούλους του και να τρώει και να πίνει μαζί με μέθυσους, θα 'ρθεί ο κύριός του μια μέρα που αυτός δε θα τον περιμένει και σε ώρα που δε θα την υποψιάζεται, θα του επιβάλει σκληρή τιμωρία και θα τον ρίξει στον τόπο όπου τιμωρούνται οι υποκριτές. Εκεί θα κλαίει και θα τρίζει τα δόντια του».

 

  1. 1. Να είστε έτοιμοι στο πρώτο κάλεσμα. Ο Dominique Savio, καθώς έπαιζε, ρωτήθηκε κάποτε, τι θα έκανε αν πέθαινε εκείνη την ημέρα. Χωρίς δισταγμό απάντησε: «Θα συνέχιζα να παίζω». Μπορούσε να συνεχίσει να παίζει επειδή ζούσε ήδη κάθε στιγμή της ζωής του κάνοντας το θέλημα του Θεού. Έτσι δεν χρειάστηκε να αλλάξει τίποτα. Δεν ήξερε πότε θα τον καλούσε ο Θεός, αλλά ήταν έτοιμος να φύγει με το πρώτο κάλεσμα, επειδή ήταν πάντα «παρών» μπροστά στο Θεό. Και πράγματι, ο Θεός θα τον καλούσε σύντομα στην πλήρη νιότη του. Αν μου γινόταν η ίδια ερώτηση σήμερα, ποια θα ήταν η απάντησή μου; Τι θα έκανα; Θα αναζητούσα έναν ιερέα για να εξομολογηθώ, θα πήγαινα στη Θεία Λειτουργία, θα συμφιλιωνόμουν με την οικογένεια και τους φίλους μου; Ή θα συνέχιζα ήσυχα την κανονική μου ζωή, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να κάνω το θέλημα του Θεού;

 

  1. Με αγαπάς ή όχι; Ο Ιησούς λέει ότι ο σοφός και πιστός δούλος μιμείται την καλοσύνη του αφέντη του όταν μοιράζει τα υπάρχοντα στο νοικοκυριό του, εν ευθέτω χρόνω. Φροντίζει το σπίτι του κυρίου του όπως και το δικό του, επειδή αγαπάει τον κύριό του. Ο κακός υπηρέτης ενεργεί διαφορετικά: εκμεταλλεύεται την απουσία του αφέντη για να αυτοϊκανοποιηθεί και να επιδοθεί στις άτακτες απολαύσεις των παθών του. Δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του σπιτιού του κυρίου του. Η αγάπη του είναι εγωιστική και υποτάσσει τα πάντα γύρω του στα δικά του συμφέροντα.

 

  1. Εσείς τι θα κάνατε; Όπως οι δύο υπηρέτες στην παραβολή, συχνά βρισκόμαστε σε παρόμοιες καταστάσεις. Οι γονείς μας μάς εμπιστεύονται το σπίτι και τα μικρότερα παιδιά όταν βγαίνουν έξω το βράδυ.

Ο δάσκαλος απουσιάζει από την τάξη και βασίζεται στην υπεύθυνη συμπεριφορά μας μέχρι να επιστρέψει. Το αφεντικό βασίζεται στο αίσθημα ευθύνης μας, ώστε να εργαζόμαστε χωρίς να χάνουμε χρόνο. Με τον Θεό, είμαστε πάντα αντιμέτωποι με μια επιλογή: να τον υπηρετήσουμε ή να υπηρετήσουμε τον εαυτό μας. Ο Θεός βλέπει τα πάντα και μας αγαπά απεριόριστα. Και ακριβώς επειδή μας αγαπάει τόσο πολύ, σέβεται την ελευθερία που μας έδωσε από τη δημιουργία μας. Ποτέ δεν μας επιβάλλει τη θέλησή του και ποτέ δεν μας παραβιάζει. Αντίθετα, είναι μια πρόσκληση προς εμάς - μια ευγενική, στοργική και αδιάκοπη πρόσκληση - να τον αγαπήσουμε ελεύθερα σε αντάλλαγμα και να του μοιάσουμε όλο και περισσότερο. Τι επιλέγουμε; Τι κάνουμε για να γίνουμε περισσότερο σαν τον Δάσκαλό μας;

 

Προσευχή : Κύριε, σ' ευχαριστώ για τα λόγια που με ξυπνούν από τη νάρκη μου. Θέλω να γίνω σαν τον πιστό δούλο της παραβολής, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο με τη βοήθεια της χάρης Σου. Μάθε με να αγαπώ με πάθος! Σήμερα, αύξησε την πίστη μου, ώστε να Σε γνωρίσω καλύτερα και, γνωρίζοντάς Σε καλύτερα, η αγάπη μου να γίνει πιο αντάξια σου.

Κύριε, δώσε μου το ηθικό θάρρος που χρειάζομαι για να είμαι πιστός σε κάθε κατάσταση στη χριστιανική μου κλίση και να αγαπώ τον Θεό πάνω απ' όλα και τον πλησίον μου όπως τον εαυτό μου.

Κύριε Ιησού, θέλω να σε αγαπώ και να μιμούμαι τις αρετές Σου στη ζωή μου. Δεν θέλω οι εγωιστικές μου τάσεις να αποτελέσουν εμπόδιο στην πρόσκλησή Σου για αγάπη. Βοήθησέ με να είμαι γενναιόδωρος με το χρόνο και τα ταλέντα μου και να επιλέγω να «υπηρετώ και όχι να υπηρετούμαι» (Ματθαίος 20:28). Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *