Categories
Archbishop’s Teaching

4η Κυριακή της Περιόδου των Θεοφανίων

4η Κυριακή της Περιόδου των Θεοφανίων

Το ζωντανό νερό

Ιωάννης 4 / 5-26

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Έφτασε έτσι σε μια πόλη της Σαμάρειας που λεγόταν Συχάρ, κοντά στο χωράφι που είχε δώσει ο Ιακώβ στο γιο του τον Ιωσήφ.  Εκεί βρισκόταν το πηγάδι του Ιακώβ. Ο Ιησούς, κουρασμένος από την πεζοπορία, κάθισε κοντά στο πηγάδι· ήταν γύρω στο μεσημέρι.

Οι μαθητές του είχαν πάει στην πόλη ν' αγοράσουν τρόφιμα. Έρχεται τότε μια γυναίκα από τη Σαμάρεια να βγάλει νερό. Ο Ιησούς της λέει: «Δώσ' μου να πιω». Εκείνη τού απάντησε: «Εσύ είσαι Ιουδαίος κι εγώ Σαμαρείτισσα. Πώς μπορείς να μου ζητάς να σου δώσω νερό να πιεις;» –επειδή οι Ιουδαίοι αποφεύγουν κάθε επικοινωνία με τους Σαμαρείτες. Ο Ιησούς της απάντησε: «Αν ήξερες τη δωρεά του Θεού και ποιος είν' αυτός που σου λέει “δώσ' μου να πιω”, τότε εσύ θα του ζητούσες κι εκείνος θα σου έδινε ζωντανό νερό». Του λέει η γυναίκα: «Κύριε, εσύ δεν έχεις ούτε καν κουβά, και το πηγάδι είναι βαθύ· από πού, λοιπόν, το 'χεις το τρεχούμενο νερό; Αυτό το πηγάδι μάς το χάρισε ο προπάτοράς μας ο Ιακώβ· ήπιε απ' αυτό ο ίδιος και οι γιοι του και τα ζωντανά του. Μήπως εσύ είσαι ανώτερος απ' αυτόν;» Ο Ιησούς της απάντησε: «Όποιος πίνει απ' αυτό το νερό θα διψάσει πάλι όποιος όμως πιει από το νερό που θα του δώσω εγώ δε θα διψάσει ποτέ, αλλά το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του μια πηγή που θ' αναβλύζει νερό ζωής αιώνιας». Του λέει η γυναίκα: «Κύριε, δώσ' μου αυτό το νερό για να μη διψάω, κι ούτε να έρχομαι ως εδώ για να το παίρνω».

Τότε ο Ιησούς της είπε: «Πήγαινε να φωνάξεις τον άντρα σου κι έλα εδώ». «Δεν έχω άντρα», απάντησε η γυναίκα. Ο Ιησούς της λέει: «Σωστά είπες, “δεν έχω άντρα” γιατί πέντε άντρες πήρες κι αυτός που μαζί του τώρα ζεις δεν είναι άντρας σου· αυτό που είπες είναι αλήθεια».  Του λέει η γυναίκα: «Κύριε, βλέπω ότι εσύ είσαι προφήτης οι προπάτορές μας λάτρεψαν το Θεό σ' αυτό το βουνό· εσείς όμως λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο τόπος όπου πρέπει κανείς να τον λατρεύει».  «Πίστεψέ με, γυναίκα», της λέει τότε ο Ιησούς, «είναι κοντά ο καιρός που δε θα λατρεύετε τον Πατέρα ούτε σ' αυτό το βουνό ούτε στα Ιεροσόλυμα. Εσείς οι Σαμαρείτες λατρεύετε αυτό που δεν ξέρετε· εμείς όμως λατρεύουμε αυτό που ξέρουμε, γιατί η σωτηρία έρχεται στον κόσμο από τους Ιουδαίους. Είναι όμως κοντά ο καιρός, ήρθε κιόλας, που οι πραγματικοί λάτρεις θα λατρεύσουν τον Πατέρα με τη δύναμη του Πνεύματος, που αποκαλύπτει την αλήθεια γιατί έτσι τους θέλει ο Πατέρας αυτούς που τον λατρεύουν.  Ο Θεός είναι πνεύμα. Κι αυτοί που τον λατρεύουν πρέπει να τον λατρεύουν με τη δύναμη του Πνεύματος, που φανερώνει την αλήθεια».  Του λέει τότε η γυναίκα: «Ξέρω ότι θα έρθει ο Μεσσίας, δηλαδή ο Χριστός· όταν έρθει εκείνος, θα μας τα εξηγήσει όλα». «Εγώ είμαι», της λέει ο Ιησούς, «εγώ, που σου μιλάω αυτή τη στιγμή».

  1. Πήγαινε στο πηγάδι.

  Η γυναίκα από την Σαμάρεια έρχεται να βγάλει νερό όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Όταν δεν έχει άλλο νερό και διψάει, πρέπει να επιστρέψει στο πηγάδι. Το νερό που αντλεί από το πηγάδι μπορεί να τη χορτάσει μόνο για λίγο. Μπορούμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή σαν αυτή τη γυναίκα, αναζητώντας μικρά πράγματα για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας - ίσως ευχαρίστηση, την τελευταία λέξη της μόδας, μια ενδιαφέρουσα δουλειά ή μια φιλία. Όλα αυτά μπορούν να μας ικανοποιήσουν, αλλά η ικανοποίησή τους είναι περιορισμένη και πρέπει να «επινοήσουμε» ξανά την ευτυχία μας. Σε τι απευθύνομαι για να ικανοποιήσω τη δίψα μου για ευτυχία και επιτεύγματα; Ας αναλογιστούμε τα όρια αυτής της ικανοποίησης και πώς είμαστε συνεχώς αναγκασμένοι να αναζητούμε τρόπους να ξεδιψάσουμε.

  1. Το Ζωντανό νερό.

 Έρχεται η Σαμαρείτιδα να βγάλει νερό, ως συνήθως. Αυτή τη φορά, ένας Εβραίος στέκεται δίπλα στο πηγάδι και της ζητάει να πιεί. Ξαφνιάζεται με το αίτημά του γιατί οι Εβραίοι δεν μιλούν με Σαμαρείτες. Ένας Εβραίος δεν θα ζητούσε από μια Σαμαρείτιδα να του βγάλει νερό γιατί σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, οι κουβάδες της Σαμαρείτιδας δεν ήταν καθαροί.

Παρά το αρχικό σοκ, είναι πρόθυμη να συνομιλήσει μαζί του. Δεν καταλαβαίνει ότι της προσφέρει ζωντανό νερό. Γρήγορα γίνεται σαφές ότι αυτός ο άντρας της μιλάει για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το νερό στο πηγάδι. Μιλάει για τη ζωή της χάρης - το ζωντανό νερό - που ήρθε να δώσει σε όλη την ανθρωπότητα. Μοιράζεται αυτή τη ζωή χάριτος με τόση αφθονία που όταν δεχόμαστε την προσφορά του για ζωογόνο χάρη δεν χρειαζόμαστε πλέον κατώτερες ικανοποιήσεις.

  1. Πρέπει να ζητήσουμε αυτό το νερό.

Ο Ιησούς λέει στη γυναίκα: «Αν ήξερες το δώρο του Θεού, αν γνώριζες αυτόν που σου είπε: «Δώσε μου να πιω», θα του ζητούσες και θα σου έδινε ζωντανό νερό». Η γυναίκα δεν ξέρει ότι μιλάει στην ίδια την πηγή της ζωής και της χάρης. Αν ήξερε ότι μιλούσε με τον Χριστό, θα τον παρακαλούσε να της δώσει λίγο από το νερό που θέλει να μας δώσει.

Αναμφίβολα είμαστε συχνά κοντά στον Ιησού στην προσευχή μας ή στην Θεία Ευχαριστία, χωρίς να τον αναγνωρίζουμε. Είμαστε σαν τη Σαμαρείτιδα που δεν ξέρει ότι συνομιλεί με τον Χριστό. Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε αληθινά την εγγύτητα του Χριστού, όταν συνομιλούμε μαζί του στην προσευχή, μπορούμε να του ζητήσουμε το ζωντανό νερό της χάρης του.

Προσευχή: Κύριε, πιστεύω ότι είσαι παρών στη ζωή μου. Πιστεύω ότι είσαι ο δημιουργός μου και ότι κάθε στιγμή υποστηρίζεις την ύπαρξή μου. Ελπίζω σε σένα γιατί ξέρω ότι με δημιούργησες και θέλεις ό,τι είναι καλύτερο για μένα. Ξέρω ότι θέλεις να μου δώσεις το ζωντανό νερό το οποίο υποσχέθηκες στη Σαμαρείτιδα. Είμαι αυτός που βάζει εμπόδια στο δρόμο Σου. Η έλλειψη πίστης μου, η προσκόλληση μου στα πράγματα του κόσμου, ο εγωισμός και η ματαιοδοξία μου με εμποδίζουν να λάβω τα δώρα Σου.

Σήμερα έρχομαι σε Σένα με προσευχή με ταπεινή και ταπεινωμένη καρδιά. Ξέρεις τη δυστυχία μου και πόσο έχω ανάγκη τη χάρη σου. Δέξου την προσευχή μου ως ένδειξη της επιθυμίας μου να αφαιρέσω τα εμπόδια που μας χωρίζουν.

Κύριε, βοήθησέ με να αφήσω τις περιορισμένες ικανοποιήσεις αυτού του κόσμου. Βοήθησέ με να στραφώ σε Σένα, πηγή της αιώνιας ζωής, για να ξεδιψάσω. Αμήν.

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *