Categories
Archbishop’s Teaching

6η Κυριακή μετά την Ανάσταση – 2022

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης

6η Κυριακή μετά την Ανάσταση

Μαθαίνοντας από τον Αναστημένο Χριστό

Λουκάς 24: 35-48

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

 

Τους εξήγησαν λοιπόν κι αυτοί τα όσα τους είχαν συμβεί στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν όταν τεμάχιζε το ψωμί.

Ενώ μιλούσαν γι' αυτά, στάθηκε ανάμεσά τους ο Ιησούς και τους λέει: «Ειρήνη σ' εσάς!» Αυτοί από την ταραχή και το φόβο τους νόμιζαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε τρομαγμένοι και γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες;  Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, για να βεβαιωθείτε ότι είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε· ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε εμένα να έχω».  Και λέγοντας αυτά τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια του. Αυτοί από τη χαρά και την έκπληξή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους· τους ρώτησε τότε ο Ιησούς: «Έχετε τίποτε φαγώσιμο;» Του έδωσαν τότε ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κηρύθρα με μέλι. Τα πήρε και τα έφαγε μπροστά τους.

 Ύστερα τους είπε: «Αυτά εννοούσα με τα λόγια που σας έλεγα όταν ήμουν ακόμη μαζί σας, ότι δηλαδή πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα για μένα στο νόμο του Μωυσή, στους προφήτες και στους Ψαλμούς». Τότε τους φώτισε το νου, για να καταλαβαίνουν τις Γραφές,  και τους είπε: «Οι Γραφές λένε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, και έτσι έπρεπε να πάθει ο Μεσσίας, ν' αναστηθεί από τους νεκρούς την τρίτη μέρα και να κηρυχθεί στο όνομά του μετάνοια και άφεση αμαρτιών σ' όλα τα έθνη, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ.  Εσείς είστε μάρτυρες όλων αυτών.  Κι εγώ θα σας στείλω αυτό που σας υποσχέθηκε ο Πατέρας μου. Εσείς καθίστε στην Ιερουσαλήμ ωσότου ο Θεός σάς οπλίσει με τη δύναμή του».

 

  1. «Ειρήνη μαζί σας». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε

Ιησούς κατά την εμφάνισή του. Η ειρήνη της καρδιάς δεν προέρχεται από τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε μια καλή στάση που βασίζεται στη θετική σκέψη. Η αληθινή ειρήνη προέρχεται από τη σχέση με τον Ιησού. Ό,τι κι αν συμβεί, αν έχουμε τον Ιησού στη ζωή μας, όλα θα πάνε καλά. «Όλα τα πράγματα συνεργούν για το καλό εκείνων που αγαπούν τον Θεό» (Απόστολος Παύλος). Η ζωή μπορεί να μοιάζει με τα ταραγμένα νερά ενός φουρτουνιασμένου ωκεανού, αλλά βαθιά μέσα της υπάρχει ηρεμία.

Ο Ιησούς Χριστός έχει την απάντηση ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματά μας. Αυτός είναι η μόνη αληθινή λύση στις δυσκολίες μας. «Σίγουρα δεν παρασυρόμαστε από την αφελή προοπτική ότι μπορεί να υπάρχει μια μαγική φόρμουλα για εμάς, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Όχι, δεν είναι μια φόρμουλα που θα μας σώσει, αλλά ένα Πρόσωπο και η βεβαιότητα ότι μας εμπνέει: Είμαι μαζί σας!» (Ιωάννης Παύλος ΙΙ, Novo Millennio Ineunte 29)

 

  1. Κοιτάξτε τα πόδια και τα χέρια μου: είμαι πραγματικά εγώ! Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Ιησούς δεν ζήτησε από τους μαθητές να κοιτάξουν το πρόσωπό του για να τον αναγνωρίσουν. Τους ζήτησε να κοιτάξουν τα χέρια και τα πόδια Tου, δηλαδή τις πληγές Tου. Οι πληγές του είναι αδιαχώριστες από το πρόσωπό Tου. Για να γνωρίσουμε τον Χριστό σε βάθος, πρέπει να σηκώσουμε τον σταυρό μας, γιατί ο σταυρός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ιησού, όπως και οι πληγές Tου. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την τρέλα του σταυρού και το βάθος της αγάπης του Ιησού για τις ψυχές. Η χάρη για να κατανοήσουμε αυτό που είναι ανθρωπίνως απίστευτο έρχεται σε μας από τον Θεό και μόνο. Σήμερα, ας ζητήσουμε από τον Ιησού τη χάρη να κατανοήσουμε το μυστήριο της παρουσίας του Αναστημένου Ιησού, μια παρουσία που διαγράφει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες, όπως έκανε για τους αποστόλους.

 

3. Είστε οι μάρτυρές μου. Ο Ιησούς επιμένει ότι μόνο μέσω του σταυρού μπορούμε να Τον γνωρίσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τους σταυρούς της δικής μας ζωής για να γίνουμε σαν κι Αυτόν. "Ωστόσο, δεν αρκεί να «γνωρίζουμε» τον Ιησού, είναι επίσης απαραίτητο να «μιλάμε για τον Ιησού». Κάθε πιστός πρέπει να είναι ένα σημάδι για τον κόσμο: μια ορατή και αξιόπιστη επέκταση της σωτήριας παρουσίας του Υψίστου, όπου κι αν ζει ή εργάζεται. Πρέπει να το κάνει αυτό μέσω ενός μοναδικού τρόπου ζωής, με ελεύθερη καρδιά, δημιουργικό μυαλό και πίστη που καθορίζει τη ζωή του. Πρέπει να «μιλάτε» για τον Ιησού με πίστη και θάρρος. Αυτή είναι η αποστολή σας, η αποστολή όλων μας και η αποστολή ολόκληρης της Εκκλησίας! Μια αποστολή που έχει την πηγή της όχι τόσο στην αγωνιώδη ανησυχία να βοηθήσουμε «τους άλλους» όσο στη συνάντηση με τον αναστημένο Κύριο που μας εμπνέει να δώσουμε ελεύθερα τη ζωή μας σε όλους. (Ιωάννης Παύλος ΙΙ, L’Osservatore Romano, 22 Ιουλίου 1991).

Προσευχή: Καθώς σε πλησιάζω στην προσευχή σήμερα, Κύριε, Σου ζητώ να αγγίξεις τη ζωή μου, ώστε να διαποτιστώ από τη γνώση και την αγάπη της Ανάστασής Σου. Είθε να ακολουθήσω τα βήματά Σου, ικανοποιώντας Εσένα και οικοδομώντας τους αδελφούς και τις αδελφές μου στην πίστη με ένα αληθινό παράδειγμα ευαγγελικής φιλανθρωπίας.

Δώσε μου, Κύριε, μια ενεργή πίστη που μαρτυρεί την ανάστασή Σου δίνοντας απλόχερα στους άλλους με πνεύμα ευαγγελικής φιλανθρωπίας.

 

Κύριε, δώσε μου τη χάρη σου να ανταποκριθώ στην πρόκληση του Ευαγγελίου και των διδασκαλιών της Εκκλησίας. Βοήθησέ με να απορρίψω κάθε μετριότητα στη ζωή της πίστης μου. Βάλε φωτιά στην καρδιά μου με μια φλεγόμενη αγάπη που μαρτυρά μια ζωή γεμάτη ευαγγελική φιλανθρωπία. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *