Categories
Archbishop’s Teaching

6η Κυριακή μετά την Ανάσταση – 2023

Περίοδος του Πάσχα

6η Κυριακή μετά την Ανάσταση

Λουκάς 24: 36-48

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Ζαν Σφέιρ

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Ενώ οι μαθητές μιλούσαν γι' αυτά, στάθηκε ανάμεσά τους ο Ιησούς και τους λέει: «Ειρήνη σ' εσάς!» Αυτοί από την ταραχή και το φόβο τους νόμιζαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε τρομαγμένοι και γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, για να βεβαιωθείτε ότι είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε· ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε εμένα να έχω». Και λέγοντας αυτά τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια του. Αυτοί από τη χαρά και την έκπληξή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους· τους ρώτησε τότε ο Ιησούς: «Έχετε τίποτε φαγώσιμο;» Του έδωσαν τότε ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κηρύθρα με μέλι. Τα πήρε και τα έφαγε μπροστά τους.

Ύστερα τους είπε: «Αυτά εννοούσα με τα λόγια που σας έλεγα όταν ήμουν ακόμη μαζί σας, ότι δηλαδή πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα για μένα στο νόμο του Μωυσή, στους προφήτες και στους Ψαλμούς». Τότε τους φώτισε το νου, για να καταλαβαίνουν τις Γραφές, και τους είπε: «Οι Γραφές λένε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, και έτσι έπρεπε να πάθει ο Μεσσίας, ν' αναστηθεί από τους νεκρούς την τρίτη μέρα και να κηρυχθεί στο όνομά του μετάνοια και άφεση αμαρτιών σ' όλα τα έθνη, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ. Εσείς είστε μάρτυρες όλων αυτών. Κι εγώ θα σας στείλω αυτό που σας υποσχέθηκε ο Πατέρας μου. Εσείς καθίστε στην Ιερουσαλήμ ωσότου ο Θεός σάς οπλίσει με τη δύναμή του».

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Ιησού Χριστώ,

Ο αναστημένος Κύριος συνεχίζει, σε αυτή την περικοπή από τον Ευαγγελιστή Λουκά, να εμφανίζεται στους μαθητές του και να τους βοηθά να μεταβούν από το φόβο στην ειρήνη και από την απιστία στην πίστη.

  1. «Γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες;»

 Οι Απόστολοι γέμισαν φόβο όταν είδαν τον Ιησού, γιατί τον θεωρούσαν νεκρό. Τον είδαν χτυπημένο, να γελοιοποιείται, να περιφρονείται και τελικά να πεθαίνει στο σταυρό. Συχνά ταλαιπωρούμαστε όπως οι Απόστολοι επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι στην παρούσα στιγμή και δεν επιτρέπουμε στην πίστη και την ελπίδα να αντικαταστήσουν την στάση και τις σκέψεις μας.

«Ειρήνη σε σας!». Η παρουσία του Ιησού έχει σκοπό να ηρεμήσει τον φόβο των μαθητών. Ο λόγος Του υποτίθεται ότι θα ηρεμήσει την απιστία τους. Αυτή η διάσταση είναι ένα μείγμα χαράς και έκπληξης.

 

  1. « Ψηλαφίστε με και δείτε. »

Ο Ιησούς γνωρίζει ότι οι απόστολοι δεν καταλαβαίνουν ακόμη και ότι πρέπει να τους αφυπνίσει τις αισθήσεις τους για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους. Οι απόστολοι πίστευαν σε κάποιο βαθμό, αλλά έπρεπε να ενισχυθούν, να διαφωτιστούν περαιτέρω, και αυτές οι εμφανίσεις είναι για να ενισχύσουν τους μαθητές στην πίστη στην ανάσταση του Κυρίου. Στα Ευαγγέλια, το άγγιγμα του Χριστού είναι μια μεταφορά της πίστης, όπως έδειξε στην περίπτωση της γυναίκας που αιμορραγούσε.

 

  1. «Τότε τους φώτισε το νου, για να καταλαβαίνουν.»

Ήταν δύσκολο για τους αποστόλους να πιστέψουν, αλλά όταν ο Ιησούς τους έδωσε αυτές τις αποδείξεις, ήταν πρόθυμοι να λάβουν τη χάρη να κατανοήσουν την τρέλα του σταυρού και το βάθος της αγάπης του Χριστού για τις ψυχές. Για να τους απομακρύνει την ιδέα ότι μπορεί να είναι πνεύμα, τους ζητάει να φάνε. Και ένα πνεύμα δεν τρώει! Τους θυμίζει λοιπόν όλα όσα τους είχε πει όταν ήταν μαζί τους. Και καθώς έβλεπε ότι η πίστη τους βάραινε ακόμα από σκέψεις που τους απομάκρυναν από την πραγματικότητα της ανάστασής Του, χρησιμοποιεί τις γραφές για να τους πει ότι είναι η εκπλήρωση όλων όσων είχαν πει ο Μωυσής, οι προφήτες και οι ψαλμοί. Ο Ιησούς είναι αυτός που ανοίγει το μυαλό των μαθητών για την κατανόηση των ιερών γραφών. «Εσείς είστε μάρτυρες αυτού του γεγονότος.»

Η μόνη θεραπεία για τις αμφιβολίες είναι να προχωρήσετε σε αποστολή. Η αποδοχή του να είστε μάρτυρες είναι η διέξοδος από τον λαβύρινθο της αμφιβολίας και της απιστίας. Αλλά οι μαθητές δεν θα έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό. Έτσι, ο Ιησούς τους στέλνει το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, υποσχόμενος ότι είναι η δύναμη που έρχεται από ψηλά. Όπως το Άγιο Πνεύμα που είναι η δύναμη του Παντοδύναμου που σκέπασε τη Μαρία στον Ευαγγελισμό. Εδώ ο Ιησούς λέει στους μαθητές ότι θα λάβουν αυτό που υποσχέθηκε ο Πατέρας, μια δύναμη από ψηλά.

 

Προσευχή :   Κύριε, κάνε με να πιστέψω σε σένα με όλο μου το είναι. Κάνε με να ζω με την Ανάστασή σου πάντα παρούσα στο μυαλό και την καρδιά μου. Κάνε με να είμαι πάντα ενωμένος μαζί σου, ό,τι κι αν συμβεί. Αφαίρεσε αυτή την άπιστη καρδιά από μένα, Κύριε, και βάλε μέσα της τη δική Σου. Αμήν.

 

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *