Categories
Archbishop’s Teaching

6η Κυριακή των Εισοδίων

Η περίοδος των Advent

6η Κυριακή των Εισοδίων

Κυριακή της Αποκάλυψης στον Ιωσήφ

Ματθαίος 1:18-25

Ομιλία του Εξοχότατου Mgr Selim Sfeir

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών της Κύπρου

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Ιησού Χριστώ,

  1. Ο Ιωσήφ ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος που ήταν αρραβωνιασμένος με την Παρθένο Μαρία, δηλαδή είχε συμφωνήσει με την ίδια και την οικογένειά της να την πάρει για σύζυγό του. Όμως εκείνη βρισκόταν ακόμα στο σπίτι των γονιών της και ο Ιωσήφ ήταν έτοιμος να την πάρει στο σπίτι του. Δεν ήξερε ότι θα ήταν η μητέρα του αναμενόμενου Σωτήρα και ότι ο άγγελος του είχε φέρει τα νέα. Όταν είδε ότι ήταν έγκυος, προβληματίστηκε και αμήχανος. Τότε του εμφανίστηκε ο άγγελος, αποκαλύπτοντας ότι το αναμενόμενο παιδί ήταν ο άγιος, ο Μεσσίας. Στη συνέχεια έκανε τις τελετές για να μπει στο σπίτι του και έζησε μαζί της με αγνότητα και φόβο Θεού.
  2. Τι μας λέει αυτή η μαρτυρία; Ο Θεός ανοίγει τις ιστορίες μας, μας δίνει την ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας ένα μονοπάτι που είναι ήδη χαραγμένο, ένα μονοπάτι που μπορεί να θέλουμε να διορθώσουμε, να διορθώσουμε σύμφωνα με αυτό που νομίζουμε ότι είναι σωστό, και να εισέλθουμε σε ένα νέο μονοπάτι, το οποίο μας προτείνει ονομαστικά. "Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, στο σπίτι σου. Γι' αυτό, ο Θεός μας απευθύνεται στο βαθύτερο επίπεδο του καθενός μας, σε ένα βάθος στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση με τις δικές μας δυνάμεις. "Ο άγγελος του Κυρίου της εμφανίστηκε σε όνειρο.
  3. Ο Θεός ποτέ δεν μας εξαναγκάζει, αλλά μας μιλάει μέσω του λόγου του, τις περισσότερες φορές μέσω των απεσταλμένων του (των προφητών), ενός λόγου που μας προσφέρει να προτιμήσουμε από κάθε δική του βεβαιότητα... Αυτό συμβαίνει από τον Αβραάμ και μέχρι τη μικρή Μπερναντέτ της Λούρδης, η οποία ακούει την Παναγία να της λέει: "Θα μου δώσεις τη χάρη...". Ποτέ δεν υπάρχει βία, εκτός από μια λέξη, τον Λόγο, που κατοικεί μέσα μας, βαθύτερα από τη συνείδησή μας. Αυτό το κάλεσμα μπορεί να μας τρομάξει, τόσο πολύ που αυτός ο Λόγος αναδύεται από το βάθος. Αλλά αυτός ο Λόγος θα αποκαλυφθεί με την πάροδο του χρόνου, πιστός και ευγενικός, δημιουργικός και καρποφόρος...
  4. Ο Θεός δεν παύει ποτέ να μπαίνει στις ανθρώπινες ιστορίες μας, σε κάθε μία από αυτές, αυτή του Ιωάννη του Βαπτιστή, αυτή του Ιωσήφ, στη δική μας, ανοίγοντάς την στο καινούργιο... Ας τον αφήσουμε να μιλήσει, ας τον ακούσουμε, ας τον δεχτούμε, ας του πούμε "ναι": τότε θα μπορέσει να δράσει, να μας διαμορφώσει με τη φωτισμένη και έκπληκτη συγκατάθεσή μας... Ας του επιτρέψουμε έτσι να μας ανοίξει τις πύλες της Βασιλείας, να βρούμε την αληθινή μας θέση εκεί. "Όταν ο Ιωσήφ ξύπνησε, έκανε αυτό που του είχε πει ο άγγελος του Κυρίου: πήρε τη γυναίκα του στο σπίτι του.

Προσευχή

Κύριε Ιησού, Εσύ που προσφέρθηκες στον Θεό ως θυσία με γλυκιά μυρωδιά, Εσύ που παρηγόρησες τον Ιωσήφ, τον Δίκαιο, εν μέσω αμφιβολιών, επιβεβαιώνοντάς τον για την αλήθεια της παρθενικής σύλληψης της Μαρίας, καταδέξου τις προσευχές μας, κάνε μας να ζούμε με χαρά, δώσε αιώνια ειρήνη στον εκλιπόντα μας και σε όλους τους εκλιπόντες. Σε Εσένα η δόξα, τώρα και για πάντα.

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *