Categories
Archbishop’s Teaching

7η Κυριακή μετά την Ανάσταση – 2023

Περίοδος του Πάσχα

7η Κυριακή μετά την Ανάσταση

Ιωάννης 13: 31-35

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Ζαν Σφέιρ

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Όταν εκείνος έφυγε, λέει ο Ιησούς: «Ήρθε τώρα η ώρα να φανερωθεί η δόξα του Υιού του Ανθρώπου κι ο Θεός να δοξαστεί εξαιτίας του κι αν ο Θεός δοξαστεί δι' αυτού, τότε κι ο Θεός θα τον δοξάσει κοντά του, κι αυτό μάλιστα θα γίνει πολύ γρήγορα. Παιδιά μου, για πολύ λίγο θα είμαι ακόμη μαζί σας θα με αναζητήσετε, και αυτό που είπα στους Ιουδαίους, πως δηλαδή εκεί που πηγαίνω εγώ εσείς δεν μπορείτε να 'ρθείτε, το λέω και σ' εσάς τώρα. Σας δίνω μια νέα εντολή, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλο.  Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο».

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Ιησού Χριστώ,

Η νέα εντολή του Ιησού.

Ο Ιησούς μας μιλάει για τη δόξα που λαμβάνει από τον Πατέρα Tου. Είναι αυτή η εγγύτητα μεταξύ του Πατέρα και του Υιού στο Πνεύμα που μας προσελκύει. Και Tον φωνάζουμε, Tου λέμε όπως οι μαθητές στο δρόμο προς Εμμαούς: «Μείνε μαζί μας Κύριε, γιατί είναι αργά και η μέρα ήδη πλησιάζει στο τέλος της.» Ναι, Κύριε, είναι νύχτα στις καρδιές μας, βαρετές από τις ανησυχίες ενός αποπροσανατολισμένου κόσμου, ενός κόσμου που παραδίδεται στον θάνατο, που είναι δόλιος και παρουσιάζεται έξυπνος πέφτοντας στην παγίδα της κακίας του. Ναι, Κύριε, μείνε μαζί μας, δίδαξέ μας να αγαπάμε όπως μας αγάπησες.

 

  1. Ο Ιησούς ζητάει από εμένα, ζητάει από όλους μας να ζήσουμε την αγάπη:

«Από την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον, θα γνωρίζουν ότι είστε μαθητές μου.» Πώς είναι δυνατόν να αναπτύξω αγάπη για όλους όσους συναντώ; Είναι σχεδόν ασυμβίβαστο με την ανθρωπιά μου! Και όμως... Εκείνος το έζησε. Αγάπησε, χωρίς όρια, χωρίς όρους, όταν ήταν εύκολο με τους φίλους του, αλλά και, κυρίως, όταν ήταν δύσκολο... μέχρι του σημείου να συγχωρήσει εκείνους που τον έκαναν να πεθάνει πάνω σε ένα σταυρό, μέσα σε φρικτά βάσανα. Και αυτή η αγάπη που έζησε άνευ όρων στην επίγεια ζωή του είναι ακόμα ζωντανή. Ο Ιησούς με αγαπάει σήμερα. Εκεί που βρίσκομαι, στη ζωή μου. Και έχω την επιλογή να του ανοίξω την πόρτα μου. Ή όχι. Και αν επιλέξω να του ανοίξω την πόρτα μου, να γίνω αδελφός Του, αδελφή Του, γιος, κόρη του ίδιου Πατέρα, βιώνω πόσο ζωογόνος είναι η Αγάπη Του για τη ζωή μου, ο λόγος Του η πηγή της Ζωής. Αλλά πόσο απαιτητικό είναι το μήνυμά Τoυ!

 

  1. Ναι, το μήνυμά Του είναι απαιτητικό, γιατί μου ζητά να αγαπήσω αληθινά !

Όχι να προσποιούμαι ότι μου αρέσει ο άλλος, αλλά να αγαπώ με την καρδιά μου, και μερικές φορές θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τη θέλησή μου. Το θέμα είναι να επιλέξω να αγαπήσω το άλλο άτομο. Είναι σχεδόν μια μάχη με την αλάνθαστη, εύθραυστη, συχνά πληγωμένη ανθρωπιά μου, η οποία έχει τόση ανάγκη από αναγνώριση και αγάπη.

Αυτή είναι η ανθρώπινη αδυναμία μου! Στην καρδιά της ευθραυστότητάς μου, έχω την τεράστια τύχη να γνωρίζω ότι αγαπιέμαι άνευ όρων από τον Κύριό μας. Αυτό με κάνει ένα άτομο που μπορεί να στηριχτεί γερά στον βράχο που είναι ο Κύριος και ο Θεός μου. Είναι αλάθητος!

 

  1. Ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Επειδή ο Θεός μας αγαπάει. Ας αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον, ώστε να είμαστε συνεπείς με αυτά που πιστεύουμε, αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε! Έτσι ώστε να μην σκεφτόμαστε πλέον με όρους των όμορφων θεωρητικών ιδεών της πίστης, αλλά με την εμπειρία της ανθρωπιάς μας που μας επισκέπτεται ο Θεός. Την ανθρωπιά μας που κατοικείται από τον Θεό. Και στην οποία κατοικεί Εκείνος. Στην οποία προσκολλόμαστε. Του ανοίγουμε την πόρτα. Ο Ιησούς μας μιλάει και εμείς απαντάμε με πράξεις.

Μέσω αυτής της νέας εντολής, θα μαρτυρήσουμε τον Θεό που είναι αγάπη. Θα είμαστε σε θέση να πάμε εκεί όπου ο Κύριος πηγαίνει μπροστά μας και ανοίγει το δρόμο για εμάς. Αυτός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή.

Ναι, η μαρτυρία μας θα είναι αληθινή, αν συνειδητοποιήσουμε αυτή την αγάπη που ο Κύριος μοιράζεται μαζί μας και μας ζητά να μοιραστούμε ο ένας με τον άλλον, από αγάπη προς το άγιο όνομά Του.

Έτσι, αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είμαστε ζωντανοί επειδή αγαπάμε, θα έλκονται από τόση αγάπη, από εκείνον που είναι η πηγή κάθε αγάπης.

 

Προσευχή :   Κύριε, θυμάμαι τις πράξεις και τις χειρονομίες αγάπης που έχω λάβει και που με έχουν οικοδομήσει. Σε ευχαριστώ για την αγάπη που μου έδωσες μέσα από ένα χαμόγελο, μια λέξη, μια στιγμή μοιράσματος, μια φιλία, μια συγχώρεση, μια μαρτυρία. Όλα αυτά είναι πολύ ανθρώπινα και, ταυτόχρονα, ξέρω ότι εκεί που κατοικεί η αγάπη, είσαι κι εσύ εκεί, κρυμμένος. Σας λατρεύω μέσα στην αγάπη των αδελφών μου στην ανθρωπότητα. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *