Categories
Archbishop’s Teaching

7η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

7η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

 ( Ματθαίος 25 / 31 - 46)

 

Λάβετε ως κληρονομιά τη Βασιλεία

που ετοιμάστηκε για σας από τη δημιουργία του κόσμου

Ο Ιησούς μίλησε στους μαθητές του για τον ερχομό του: «Όταν θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου με όλη του τη μεγαλοπρέπεια και θα τον συνοδεύουν όλοι οι άγιοι άγγελοι, θα καθίσει στο βασιλικό θρόνο του. Τότε θα συναχθούν μπροστά του όλα τα έθνη, και θα τους ξεχωρίσει όπως ξεχωρίζει ο βοσκός τα πρόβατα από τα κατσίκια. Τα πρόβατα θα τα τοποθετήσει στα δεξιά του και τα κατσίκια στ' αριστερά του. Θα πει τότε ο βασιλιάς σ' αυτούς που βρίσκονται δεξιά του: «ελάτε, οι ευλογημένοι απ' τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί απ' την αρχή του κόσμου. Γιατί, πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ' επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε». Τότε θα του απαντήσουν οι άνθρωποι του Θεού:

«Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σε θρέψαμε ή να διψάς και σου δώσαμε να πιεις; Πότε σε είδαμε ξένον και σε περιμαζέψαμε ή γυμνόν και σε ντύσαμε; Πότε σε είδαμε άρρωστον ή φυλακισμένον κι ήρθαμε να σε επισκεφθούμε;» Τότε θα τους απαντήσει ο βασιλιάς: «σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα».

Ύστερα θα πει και σ' αυτούς που βρίσκονται αριστερά του: «φύγετε από μπροστά μου, καταραμένοι πηγαίνετε στην αιώνια φωτιά, που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους δικούς του. Γιατί, πείνασα και δε μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω,  ήμουν ξένος και δε με περιμαζέψατε, γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και φυλακισμένος και δεν ήρθατε να με δείτε». Τότε θα του απαντήσουν κι αυτοί: «Κύριε, πότε σε είδαμε πεινασμένον ή διψασμένον ή ξένον ή γυμνόν ή άρρωστον ή φυλακισμένον και δε σε υπηρετήσαμε;» Και θα τους απαντήσει: «σας βεβαιώνω πως αφού δεν τα κάνατε αυτά για έναν από αυτούς τους άσημους αδερφούς μου, δεν τα κάνατε ούτε για μένα». Αυτοί λοιπόν θα πάνε στην αιώνια τιμωρία, ενώ οι δίκαιοι στην αιώνια ζωή».

 

  1. Ο Ιησούς όπως πραγματικά είναι. Είναι αδύνατο να γνωρίσετε καλά ένα άτομο μόνο κοιτάζοντας τη φωτογραφία του. Πρέπει να γνωρίσετε το άτομο. Θα έρθει η ημέρα που ο Χριστός θα παρουσιαστεί σε εμάς. Δεν θα Τον βλέπουμε πλέον ως άνθρωπο, όπως όταν ζούσε στη γη. Δεν θα Τον βλέπουμε πια κατά διαστήματα, όπως την εποχή της Ανάστασης, όταν οι απόστολοι έβλεπαν φευγαλέα τη δόξα Του.

Δεν θα Τον βλέπουμε πλέον με τη μορφή του ψωμιού και του κρασιού, όπως στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Θα Τον δούμε όπως είναι στη δόξα Του. Προετοιμαζόμαστε για αυτή την οριστική και θαυμάσια συνάντηση; Προετοιμαζόμαστε για αυτή τη συνάντηση συναντώντας τον Χριστό στον πλησίον μας. Το να αγαπάς αυτούς που έχουν ανάγκη είναι σαν να αγαπάς τον ίδιο τον Χριστό.

 

  1. Οι πράξεις μας έχουν σημασία. Η ζωή μας στη γη είναι ένα ταξίδι προς τον Θεό και οι πράξεις μας είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Ο Χριστός θα μας κρίνει όχι μόνο για το κακό που έχουμε κάνει, αλλά κυρίως για το καλό που δεν έχουμε κάνει. Η αμαρτία της παράλειψης είναι η πιο σοβαρή αμαρτία: είναι η επιμονή στο να μην κάνουμε το καλό που μπορούμε να κάνουμε. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας έγραψε: «Πόσο ανόητος είναι ο άνθρωπος που στο δρόμο του ξεχνάει πού πηγαίνει». Στο δρόμο μας προς το Θεό, η αμαρτία της παράλειψης ισοδυναμεί με το να μην θέλουμε να προχωρήσουμε ή να βαδίζουμε προς τη λάθος κατεύθυνση. Με το να σκεφτόμαστε τους άλλους περισσότερο από τον εαυτό μας, κάνουμε τεράστια βήματα προς τον τελικό μας προορισμό.

 

  1. Η επιστροφή στο σπίτι. Στις "Εξομολογήσεις" του, ο Άγιος Αυγουστίνος έγραψε ότι ο Θεός μας δημιούργησε για τον εαυτό Του και ότι οι καρδιές μας βρίσκουν ανάπαυση μόνο σ' Αυτόν. Ο Θεός είναι το σπίτι μας.

Μόνο μαζί Του θα είμαστε ευτυχισμένοι. Αλλά πρέπει να θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σπίτι. Όταν πεθάνουμε, ο Ιησούς θα μας κάνει μια μόνο ερώτηση και η είσοδός μας στην αιώνια πατρίδα θα εξαρτηθεί από την απάντησή μας. Ο Ιησούς θα μας ρωτήσει αν έχουμε αγαπήσει τους άλλους όπως μας έχει αγαπήσει Εκείνος. Το θέλημα του Θεού είναι να είμαστε παιδιά του εν Χριστώ. Αυτή είναι η "βασιλεία" που προετοιμάστηκε για εμάς από την αρχή του κόσμου. Το να μην ζεις με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχεις αυτό το βασίλειο είναι σαν να μην θέλεις να πας σπίτι σου.

 

Προσευχή : Κύριε, πιστεύω ότι με δημιούργησες για Σένα. Ελπίζω σε Σένα γιατί μόνο Εσύ εγγυάσαι την αληθινή και αιώνια ευτυχία μου. Σε αγαπώ και ξέρω ότι μόνο αγαπώντας Σε μπορώ να φτάσω στον ουρανό.

Κύριε, βοήθησέ με να συνειδητοποιήσω ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι οι πράξεις μου είτε θα με οδηγήσουν σε Σένα είτε θα με απομακρύνουν από Σένα. Θέλω να φτάσω σε εκείνη την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι σε πλήρη κοινωνία μαζί Σου. Μην με αφήσεις ποτέ να ξεχάσω ότι το μονοπάτι που με οδηγεί εκεί είναι το μονοπάτι της αγάπης και ότι το να αγαπάς σημαίνει να δίνεσαι στους άλλους, επιδιώκοντας πάντα να κάνεις το σωστό. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *