Categories
Archbishop’s Teaching

8η Κυριακή της Πεντηκοστής – 2022

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

8η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 12 / 14 - 21)

Αναζωπυρώνοντας το φλεγόμενο φυτίλι

 

Τότε βγήκαν έξω οι Φαρισαίοι και ύστερα από σύσκεψη αποφάσισαν να τον εξοντώσουν. Ο Ιησούς όμως το έμαθε κι έφυγε από 'κει.  Κόσμος πολύς ακολούθησε τον Ιησού, κι αυτός θεράπευσε όλους τους πάσχοντες, αλλά τους διέταξε να μην τον διαφημίζουν. Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος του Θεού, που είπε ο προφήτης Ησαΐας:

«Να ο δούλος μου που διάλεξα, ο αγαπημένος μου που εγώ τον εξέλεξα· θα δώσω το πνεύμα μου σ' αυτόν και θ' αναγγείλει στα έθνη την ερχόμενη κρίση. Δε θα μαλώσει και δε θα κραυγάσει, ούτε θ' ακούσει κανένας στις πλατείες τη φωνή του. Το ραγισμένο καλάμι δε θα το συντρίψει, το λυχνάρι που καπνίζει δε θα το σβήσει, ωσότου οδηγήσει τη δίκαιη κρίση στη νίκη·και στ' όνομά του θα στηρίξουν τα έθνη την ελπίδα τους.»

 

  1. «Οι Φαρισαίοι συγκεντρώθηκαν εναντίον του Ιησού για να δουν πώς θα μπορούσαν να τον καταστρέψουν.» Η φύση του εγωισμού είναι να βλέπει το καλό των άλλων ως προσωπική απειλή. Ο Ιησούς κέρδισε την εκτίμηση του πλήθους, μια εκτίμηση που οι Φαρισαίοι θα ήθελαν για τον εαυτό τους. Ο φθόνος έτρωγε τις καρδιές τους: ο φθόνος είναι ένα μεγάλο βίτσιο. Σημαίνει θλίψη για τα αγαθά των άλλων και την άκρατη επιθυμία να τα οικειοποιηθούν, έστω και αδικαιολόγητα. Όταν κάποιος επιθυμεί να βλάψει σοβαρά τον πλησίον του, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Ο Άγιος Αυγουστίνος έβλεπε τον φθόνο ως «το κατ' εξοχήν διαβολικό αμάρτημα» και ο Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας είπε: «Από τον φθόνο προέρχονται το μίσος, η συκοφαντία, η υποκρισία, η χαρά που προκαλεί η δυστυχία του πλησίον και η δυσαρέσκεια που προκαλεί η ευημερία του.» (CEC 2539)

 

  1. «Πολλοί άνθρωποι τον ακολούθησαν, και τους θεράπευσε όλους.» Ο Χριστός είναι η μόνη πηγή αληθινής ευτυχίας στην ανθρώπινη καρδιά. Όλες οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας βρίσκουν την εκπλήρωσή τους στο πρόσωπό Του. Το να γνωρίζεις τον Χριστό σημαίνει να Τον αγαπάς. Όταν δεν Τον γνωρίζουμε αρκετά καλά, αρκούμαστε σε μικρότερες χαρές και μικρές απολαύσεις που είναι βέβαιο ότι θα μαραθούν, αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «στιγμιαία ευχαρίστηση».

Ας προσευχηθούμε να Τον γνωρίσουμε, να Τον αγαπήσουμε και να Τον υπηρετήσουμε και να αντλήσουμε από την πηγή της αγάπης Του: «Όποιος πιει από το νερό που θα του δώσω εγώ, δεν θα διψάσει ποτέ ξανά».

 

  1. «Δεν θα σπάσει το τσακισμένο καλάμι, ούτε θα σβήσει το φλεγόμενο φυτίλι, μέχρις ότου εκτελέσει την κρίση.» Είμαστε όλοι ραγισμένοι και έτοιμοι να πέσουμε. Πόσο συχνά έχουμε απομακρυνθεί από το φωτεινό μας πρότυπο, τον Ιησού Χριστό, από την αγάπη Του, την πίστη Του, την καλοσύνη Του. Πρέπει να Τον εμπιστευτούμε. Είναι πάντα έτοιμος να μας προσφέρει τη χάρη Του, να μας δείξει την ελεήμονα αγάπη Του και να μας σηκώσει, ώστε να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στο δρόμο. Όταν αμφισβητούμε την αγάπη Του, κρίνουμε σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα, με την περιορισμένη συγχώρεση που είμαστε ικανοί να έχουμε. Αντιθέτως, όταν εμπιστευόμαστε την αγάπη Του και πιστεύουμε στο άπειρο έλεός Του, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να λάβουμε τη χάρη Του.

 

Προσευχή : Κύριε, θέλω να Σε ακολουθήσω με την ίδια αγάπη όπως οι Απόστολοι. Πιστεύω σε Σένα, αύξησε την πίστη μου. Σε αγαπώ, αύξησε την αγάπη μου. Σε αγαπώ για την καλοσύνη και τη συμπόνια Σου απέναντί μου. Κάνε με πιο άξιο της αγάπης Σου κάθε μέρα. Κύριε Ιησού, δώσε μου καθαρή καρδιά και σωστές προθέσεις

Σημεία για διαλογισμό

Κύριε, είμαι συχνά αυτό το σπασμένο καλάμι, αυτό το φλεγόμενο φυτίλι. Βοήθησέ με να πιστεύω σε Σένα χωρίς όρια και να συνεχίσω να Σε ακολουθώ κάθε μέρα με μεγαλύτερη χαρά και αυτοπεποίθηση. Αμήν

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *