Categories
Archbishop’s Teaching

9η Κυριακή της Πεντηκοστής – 2022

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

9η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Λουκάς  4 / 14 - 21)

Η δύναμη του Πνεύματος

 

Ο Ιησούς επέστρεψε γεμάτος με τη δύναμη του Πνεύματος στη Γαλιλαία και η φήμη του διαδόθηκε σε όλα τα περίχωρα.  Δίδασκε στις συναγωγές τους και τον τιμούσαν όλοι.  Ύστερα ήρθε στη Ναζαρέτ, όπου είχε μεγαλώσει. Το Σάββατο πήγε όπως συνήθιζε στη συναγωγή και σηκώθηκε να διαβάσει τις Γραφές. Του έδωσαν το χειρόγραφο με τα λόγια του προφήτη Ησαΐα. Ο Ιησούς το ξετύλιξε και βρήκε το σημείο όπου ήταν γραμμένο το εξής:

Το Πνεύμα του Κυρίου με κατέχει,

γιατί ο Κύριος με έχρισε και μ' έστειλε

ν' αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα στους φτωχούς

να θεραπεύσω τους συντριμμένους ψυχικά.

Στους αιχμαλώτους να κηρύξω απελευθέρωση

και στους τυφλούς ότι θα βρουν το φως τους,

να φέρω λευτεριά στους τσακισμένους,

να αναγγείλω του καιρού τον ερχομό που ο Κύριος

θα φέρει τη σωτηρία στο λαό του.

Ύστερα τύλιξε το χειρόγραφο, το έδωσε στον υπηρέτη και κάθισε. Τα μάτια όλων στη συναγωγή ήταν προσηλωμένα πάνω του.  Άρχισε τότε να τους λέει: «Σήμερα βρίσκει την εκπλήρωσή της η προφητεία που μόλις ακούσατε». Όλοι συμφωνούσαν μαζί του, θαύμαζαν για τα γεμάτα χάρη λόγια που έβγαιναν από το στόμα του.

  1. Με τη δύναμη του Πνεύματος. Ο Ιησούς Χριστός ενεργεί καθοδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα, όπως μας λέει το Ευαγγέλιο: «Ο Ιησούς επέστρεψε με τη δύναμη του Πνεύματος στη Γαλιλαία. » Το μήνυμα που δίνει στους Εβραίους είναι παρόμοιο: « Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου.» Ο Χριστός δεν κάνει ό,τι θέλει. Λειτουργεί σε κοινωνία με τον Πατέρα, επιτρέποντας στον εαυτό του να καθοδηγείται από το Άγιο Πνεύμα. Θέλει να μας δείξει ότι είναι το Άγιο Πνεύμα που κινεί τις καρδιές των ανθρώπων και τους ανοίγει στη χάρη.

Είναι αυτό που διδάσκει το θέλημα του Θεού. «Κανείς δεν γνωρίζει τα μυστικά του Θεού εκτός από το Πνεύμα του Θεού.» (Α Κορ. 2, 11). Η αποκάλυψη του Πνεύματος μας κάνει γνωστό τον Χριστό, τον Λόγο του και τον ζωντανό του Λόγο, αλλά δεν μιλάει για τον εαυτό του. Μόνο όσοι πιστεύουν στον Χριστό το γνωρίζουν, επειδή κατοικεί ανάμεσα τους. (Ιωάννης 14, 17) (CEC 687).

 

  1. Ο Κύριος με έχρισε. Μέσω των ιερών μυστηρίων, το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που μας χρίζει στο βάπτισμα και το χρίσμα. Είναι ο υπεύθυνος του εξαγιασμού μας και ο μεγαλύτερος παρηγορητής μας. Μερικές φορές ξεχνάμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ενώ στην πραγματικότητα όλη η δράση του Θεού στη ζωή μας γίνεται μέσω αυτού. Ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις λίγες στιγμές για να συνομιλήσουμε μαζί Του και να Τον ευχαριστήσουμε για το δώρο του βαπτίσματος και για όλες τις χάρες που λάβαμε.

 

  1. Το Πνεύμα μας κάνει αποστόλους. Το Άγιο Πνεύμα μιλάει στη συνείδησή μας και μέσω αυτού μπορούμε να κηρύξουμε τη σωτηρία στους φτωχούς, να κηρύξουμε την απελευθέρωση στους αιχμαλώτους και να δώσουμε την όραση στους τυφλούς...

Μας κάνει αληθινούς αποστόλους του Ιησού Χριστού. Ας μάθουμε να Το ακούμε προσεκτικά μέσα στις ψυχές μας. Για να το κάνουμε αυτό, ας σιωπήσουμε τις καρδιές μας ώστε να διακρίνουμε τη φωνή Του από αυτή των πολλών άλλων φωνών του κόσμου που προσπαθούν να πνίξουν το λόγο Του. Τότε ας καλλιεργήσουμε την ευγένεια και την υπακοή για να ακολουθήσουμε τη φωνή Του.

 

Προσευχή : Έλα, Άγιο Πνεύμα, άναψε μέσα μου τη φωτιά της αγάπης Σου. Κάνε με υπάκουο στις εμπνεύσεις Σου, ώστε να αγαπώ το καλό και να απολαμβάνω πάντοτε τις παρηγοριές Σου. Κύριε, δίδαξέ με να ακούω με προσοχή το Άγιο Πνεύμα Σου.

Κύριε Ιησού, υποσχέθηκες να είσαι μαζί μας μέχρι το τέλος του κόσμου. Έστειλες το Πνεύμα Σου στον κόσμο για να μας συνοδεύει στο ταξίδι μας μέσα στη ζωή. Μην μου επιτρέψεις να ζήσω χωρίς να λάβω υπόψη τις εμπνεύσεις Του. Ενθάρυνε με να στραφώ σ' αυτόν για να λάβω τις παρηγοριές Σου. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος μου. Σε ευχαριστώ για την παρουσία Σου στην καρδιά μου. Αμήν.

 

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

3

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *