Categories
Archbishop’s Teaching

1η Κυριακή της Περιόδου των Θεοφανίων

 

 

1η Κυριακή της Περιόδου των Θεοφανίων

Η Μαρτυρία του Ιωάννη

Ιωάννης 1, 29-34

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Την άλλη μέρα, ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και λέει: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία των ανθρώπων. Γι' αυτόν σας μίλησα όταν είπα, “ύστερα από μένα έρχεται ένας που είναι ανώτερος μου, γιατί υπήρχε πριν εγώ να γεννηθώ”. Εγώ κάποτε δεν τον ήξερα ποιος είναι. Για να τον γνωρίσει όμως ο Ισραήλ, γι' αυτό ήρθα εγώ και βαφτίζω με νερό».  Κι ο Ιωάννης διακήρυξε δημόσια και είπε: «Είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι από τον ουρανό και να μένει πάνω Του. Εγώ δεν τον ήξερα ποιος ήταν, αυτός όμως που με έστειλε να βαφτίζω με νερό, αυτός μου είπε: «εκείνος που πάνω Του θα δεις να κατεβαίνει και να μένει το Πνεύμα, αυτός είναι που βαφτίζει με Άγιο Πνεύμα». Κι αυτό εγώ το είδα· και διακήρυξα δημόσια πως αυτός είναι ο Υιός του Θεού».

  1. Αυτό που γνωρίζει ο Ιωάννης για τον Χριστό. Όταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αρχίζει το κήρυγμα του, δεν γνωρίζει τον Ιησού Χριστό. Ο ίδιος λέει: «Δεν τον ήξερα ποιος είναι, αλλά για να φανερωθεί στον Ισραήλ ήρθα και βαφτίζω με νερό». (Ιωα 1, 31) Ήξερε μόνο αυτό που ήθελε το Άγιο Πνεύμα να μάθει και αυτό του ήταν αρκετό. «Στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το Άγιο Πνεύμα ολοκληρώνει την προετοιμασία ενός πρόθυμου λαού για τον Κύριο» (CEC 718). Ο Ιωάννης έλαβε τη χάρη να γνωρίζει ότι κάποιος θα ερχόταν μετά από αυτόν του οποίου ήταν ανάξιος να λύσει το κορδόνι από τα σανδάλια Του.

Ήταν η εκπλήρωση αυτού που του είχε πει ο πατέρας του, ο Ζαχαρίας, κατά τη γέννησή του, «και εσύ, παιδί μου, θα ονομαστείς προφήτης του Υψίστου· γιατί θα προπορευτείς πριν από τον Κύριο, για να του προετοιμάσεις το δρόμο.» (Λουκ 1,76). Αυτή η γνώση, που αναπτύχθηκε μέσω της προσευχής, ήταν αρκετή για να ξεκινήσει την αποστολή του. Πόσες φορές διστάζουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας μόνο και μόνο επειδή δεν νιώθουμε έτοιμοι, θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία προς τα εμπρός!

  1. Η μαρτυρία του Ιωάννη.Αφού βαφτίστηκε ο Ιησούς στα νερά του Ιορδάνη, ο Ιωάννης επέστρεψε στην προσευχή και κράτησε όλα αυτά τα γεγονότα στην καρδιά του. Όταν ο Χριστός επέστρεψε, ο Ιωάννης μπορούσε να μοιραστεί τη γνώση που απέκτησε μέσω της προσευχής. Τον ονόμασε Αμνό του Θεού. Ενημέρωσε τους ανθρώπους γύρω του, ότι Αυτός, ο Αμνός του Θεού θα τους βάφτιζε με Άγιο Πνεύμα. Δεν μπορούμε να κηρύξουμε τον Χριστό αν δεν τον γνωρίζουμε.

Όπως είδαμε, ο Ιωάννης μπορούσε να κηρύξει τον Χριστό μόνο αφού εμβάθυνε την εμπειρία του με τον Χριστό. Με τον ίδιο τρόπο, κηρύττουμε τον Χριστό που γνωρίζουμε, λίγο περισσότερο κάθε μέρα. Δεν είναι όμως μόνο η γνώση του Χριστού που μας οδηγεί στο κήρυγμα του, αλλά και η υπερχείλιση της αγάπη μας προς αυτόν. Δεν μπορούμε παρά να κηρύξουμε τον Χριστό. Αυτή ήταν η εμπειρία, όχι μόνο του Ιωάννη του Βαπτιστή, αλλά και κάθε αγίου από τότε.

  1. Ο Υιός του Θεού.«Ναι, είδα, και καταθέτω αυτή τη μαρτυρία, ότι είναι ο Υιός του Θεού». Αυτή η λέξη από τα χείλη του Ιωάννη του Βαπτιστή σχετίζεται με μια εμπειρία που «είδε». Τι είδε; Είδε ένα περιστέρι να αιωρείται πάνω από τον Χριστό καθώς στεκόταν στα νερά του Ιορδάνη. Όποιος βαπτίζει με Άγιο Πνεύμα έχει αυτό το πνεύμα, του ανήκει, είναι εξουσιοδοτημένος να το δώσει.

Το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιό, όπως διακηρύσσουμε στην πίστη μας. Αυτή είναι η απόδειξη για τον Ιωάννη ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Το συμπέρασμα φαινόταν τόσο απλό για αυτόν . Δεν είναι τόσο εύκολο όμως, για όλους. Μήπως γνωρίζουμε, πώς να ανακαλύπτουμε την παρουσία του Χριστού στα μυστήρια και στα καθημερινά γεγονότα της ζωής μας;  Ιησού Χριστέ, πιστεύουμε ότι είσαι ο Υιός του ζωντανού Θεού!

Προσευχή : Ιησού, Υιε του ζωντανού Θεού, είναι η πίστη που με φέρνει σε αυτή τη στιγμή της προσευχής. Πιστεύω σε εσένα και πιστεύω ότι αυτές οι στιγμές διαλογισμού πάνω στη ζωή Σου θα αποδώσουν καρπούς. Ξέρω ότι με τη βοήθεια της δύναμής Σου θα μπορέσω να ξεπεράσω τα εμπόδια που με χωρίζουν από Εσένα και με εμποδίζουν να κατανοήσω την αποστολή μου. Δώσε μου τη χάρη που ξεπερνά όλες τις άλλες: τη χάρη να ξέρω να αγαπώ, να είμαι έτοιμος να δώσω τη ζωή μου για τους φίλους μου και να είμαι μάρτυρας σου μέχρι την ημέρα που θα με καλέσεις να είμαι μαζί Σου για όλη την αιωνιότητα.

Κύριε Ιησού, Υιέ του Θεού, βοήθησέ με, στην αρχή αυτού του νέου έτους, να βαθύνω την εκτίμησή μου για όλα όσα κάνεις για μένα. Όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, θέλω να αναγνωρίσω την παρουσία Σου δίπλα μου. Θέλω να διακηρύξω με τη ζωή μου και με την προσωπική μου μαρτυρία ότι είσαι ο Χριστός, ο Υιός του ζωντανού Θεού. Κύριε, κάνε με μάρτυρα της παρουσίας Σου στη ζωή μου. Αμήν.

+ Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *