Categories
Archbishop’s Teaching

3η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού ( Ματθαίος 24 / 23 – 31)

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου

κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

3η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού ( Ματθαίος 24 / 23 - 31)

Αν κάποιος τότε σας πει, «να, εδώ είναι ο Μεσσίας» ή «να, εκεί είναι», μην τον πιστέψετε. Γιατί θα εμφανιστούν ψευδομεσσίες και ψευδοπροφήτες, που θα κάνουν μεγάλα και φοβερά θαύματα, για να παραπλανήσουν, αν είναι δυνατόν, ακόμα κι αυτούς που διάλεξε ο Θεός. Εγώ σας τα είπα πριν γίνουν. Αν, λοιπόν, σας πουν, «να τος, είναι στην έρημο», μην πάτε κι αν σας πουν, «να τος, εκεί είναι κρυμμένος», μην τους πιστέψετε. Γιατί ο Υιός του Ανθρώπου θα έρθει τόσο φανερά, όπως η αστραπή που βγαίνει στην ανατολή και φαίνεται ως τη δύση. Κι όπως λέει η παροιμία, όπου το πτώμα, εκεί και τα όρνεα.
Αμέσως ύστερα από τα δεινά εκείνης της εποχής,
ο ήλιος θα σκοτεινιάσει,
και το φεγγάρι θα πάψει πια να φέγγει
τ' άστρα θα πέσουν από τον ουρανό,

και οι ουράνιες δυνάμεις που κρατούν την τάξη
του σύμπαντος, θα διασαλευτούν.
Τότε θα εμφανιστεί στον ουρανό το σημάδι του Υιού του Ανθρώπου και θα θρηνήσουν όλες οι φυλές της γης θα δουν τον Υιό του Ανθρώπου να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού, με δύναμη και λαμπρότητα μεγάλη. Αυτός θα στείλει τους αγγέλους του να σαλπίσουν δυνατά και να συνάξουν τους εκλεκτούς του από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από το ένα άκρο του κόσμου ως το άλλο.

 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

1.Ο Κύριος Ιησούς συνεχίζει να λέει στο λαό του «εκ των προτέρων» τι πρόκειται να συμβεί.
Το απόσπασμα αυτό είναι ακόμα πολύ επίκαιρο.
Ο Κύριος Ιησούς συνεχίζει να λέει στο λαό του «εκ των προτέρων» τι πρόκειται να συμβεί. «Το μυστικό του Κυρίου είναι γι' αυτούς που τον φοβούνται»
(Ψαλμ. 25:14).
Από τότε που ο Κύριος Ιησούς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ψεύτικοι μεσσίες, ο αριθμός τους έχει μόνο αυξηθεί. Και τα ψέματά τους μόνο πολλαπλασιάζονται. Κάποιοι περιμένουν την ουράνια σωτηρία και ξοδεύουν

τον χρόνο τους προσπαθώντας να επισπεύσουν την άφιξή της. Επιλέγουν τον καταλληλότερο τόπο για την επιστροφή του Μεσσία. Και είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα πάντα για να βρεθούν στο σωστό μέρος τη σωστή ημερομηνία, ακόμα και τη σωστή ώρα, ώστε να είναι την κατάλληλη στιγμή οι πρώτοι που θα δουν την επιστροφή του Κυρίου.
Το κείμενο του Ματθαίου είναι πολύ σαφές για το θέμα αυτό: «μην τον πιστεύετε»!!!
Από την άλλη πλευρά, άλλοι δεν ασχολούνται καθόλου με τον ουρανό, θεωρώντας ότι ούτως ή άλλως δεν ξέρουμε τον χρόνο, την ημέρα ή τον τόπο. Έτσι, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, αγνοώντας εντελώς την ιδέα της αναμονής της πιθανής επιστροφής του Κυρίου. Νομίζουν ότι φροντίζουν για τη γη και ξεχνούν τις έγνοιες του ουρανού, κάτι που δεν είναι για μας να γνωρίζουμε ή να βιώνουμε.
Και οι δύο θέσεις φαίνεται να μην έχουν εμπιστοσύνη στον λόγο του Κυρίου για την ένδοξη επιστροφή Του. Μια ρήση που η παράδοση προσδίδει σε διάφορους αγίους μας λέει ότι η εμπιστοσύνη στον Κύριό μας είναι η πιο ακριβής

απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Ο άγιος λέγεται ότι απάντησε σε όσους του έθεσαν το ερώτημα: "Τι πρέπει να κάνουμε αν η επιστροφή του Κυρίου είναι επικείμενη; Θα απαντούσε: "Λοιπόν, θα συνεχίσω να παίζω, όπως κάνω συνήθως". Πιστεύω ότι ο Κύριος ανακοίνωσε την επιστροφή Του, όχι για να μας φοβίσει, αλλά για να μας προσκαλέσει, όπως έκαναν και κατάλαβαν πολλοί άγιοι, να έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη σε Αυτόν.

2. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι, γιατί ο Ιησούς μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή.
Αυτό το κεφάλαιο του Ματθαίου είναι σημαντικό, καθώς μας προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά αν ακολουθήσουμε πιστά τον λόγο του Ιησού, τότε θα είμαστε απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο των ψευδομεσσίων που προσπαθούν να μας εξαπατήσουν.
Ωστόσο, ο Ιησούς μας προειδοποιεί να είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι για «την έλευση του Υιού του ανθρώπου.» Όταν ο Ιησούς μιλάει για την «έλευση του Υιού του ανθρώπου,» αναφέρεται στη δεύτερη έλευσή Του ή στην επιστροφή Του στη γη. Το γεγονός αυτό

περιγράφεται επίσης ως «σαν αστραπή.» Ο Ιησούς συνεχίζει να περιγράφει διάφορα σημάδια των έσχατων καιρών, όπως λιμούς, σεισμούς και διωγμούς. Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε υπάκουοι αν θέλουμε να ανταμειφθούμε με την είσοδο στη λαμπρή Βασιλεία Του.
Τα γεγονότα του κόσμου και του γαλαξία δεν υπάρχουν για να μας δεσμεύουν στο εξαιρετικό, αλλά για να μας επιβεβαιώνουν στο συνηθισμένο των όσων μπορούμε να βιώσουμε. Εφόσον οι άγγελοι πρόκειται να έρθουν και να μας συγκεντρώσουν από τις τέσσερις γωνιές του ουρανού, τι έχουμε να φοβηθούμε; Ας μη μας ενοχλεί τίποτε, ας εμπιστευτούμε τον λόγο του Κυρίου, και ας είναι η επιστροφή Του, σήμερα, αύριο ή στο τέλος των αιώνων, για εμάς πηγή ειρήνης και χαράς.
Προσευχή : Μαρανάθα! Έλα Κύριε Ιησού. Αμήν.

+ Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *