Categories
Archbishop’s Teaching

5η Κυριακή της Πεντηκοστής

Περίοδος της Πεντηκοστής Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Ζαν Σφέιρ 5η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 1 – 7 )
Ο Ιησούς κάλεσε τότε τους δώδεκα μαθητές του και τους έδωσε την εξουσία πάνω στα δαιμονικά πνεύματα, για να μπορούν να τα διώχνουν, και να μπορούν να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία.
Τα ονόματα των δώδεκα αποστόλων του Ιησού είναι τα εξής: Πρώτος ο Σίμων, που λέγεται Πέτρος, κι ο αδερφός του ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, γιος του Ζεβεδαίου, κι ο αδερφός του ο Ιωάννης ο Φίλιππος κι ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς κι ο Ματθαίος ο τελώνης, ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, και ο Λεββαίος, που επονομάστηκε Θαδδαίος ο Σίμων ο Κανανίτης κι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, αυτός που τον πρόδωσε.
Αυτούς τους δώδεκα τους έστειλε ο Ιησούς να κηρύξουν, και τους έδωσε τις εξής παραγγελίες: «Μην πάρετε το δρόμο για την περιοχή που κατοικούν
2
ειδωλολάτρες και μην μπείτε σε πόλη Σαμαρειτών. Προτιμήστε να πάτε στους Ισραηλίτες που έχουν πλανηθεί. Όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας πως έφτασε η βασιλεία του Θεού. Να θεραπεύετε τους αρρώστους, να γιατρεύετε τους λεπρούς να ανασταίνετε τους νεκρούς, να κάνετε καλά τους δαιμονισμένους. Δωρεάν τα λάβατε, δωρεάν και να τα δίνετε. Μην πάρετε στο ζωνάρι σας χρυσό ή ασημένιο ή χάλκινο νόμισμα ούτε σακίδιο για το δρόμο ούτε διπλά ρούχα ούτε υποδήματα ούτε ραβδί. Στον εργάτη πρέπει να του δοθεί η τροφή που του αξίζει.
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
1. Η κλήση των αποστόλων
Απόστολος σημαίνει απεσταλμένος. Ο πρώτος απόστολος είναι ο Ιησούς, αυτός που στάλθηκε από τον Πατέρα (βλ. Ιωάννη 17:18). Αυτός με τη σειρά Του στέλνει τους αποστόλους για να μεταφέρουν τον λόγο Του σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δώδεκα συνεχίζουν επίσης αυτή την αλυσίδα. Στις Πράξεις των Αποστόλων, ο Παύλος και ο Βαρνάβας λαμβάνουν τον τίτλο των αποστόλων. Από γενιά σε γενιά, οι απόστολοι ακολουθούσαν ο ένας τον άλλον για να ευαγγελίσουν τους πάντες.
3
Το θέλημα του Πατέρα είναι να φτάσει η σωτηρία σε όλη την ανθρωπότητα. Ο Ιησούς ήρθε να αναγγείλει αυτό το όνειρο του Πατέρα και πρόσφερε τη ζωή Του για να το κάνει πραγματικότητα. Μετά την ανάσταση και την ανάληψή Του, έστειλε το Άγιο Πνεύμα από τον Πατέρα για να δώσει στους μαθητές Του δύναμη και κουράγιο. Παρέμεινε με τους μαθητές Του και θα παραμείνει μαζί τους μέχρι το τέλος του κόσμου.
Για εμάς σήμερα, είναι επίσης σημαντικό να αισθανόμαστε μέρος αυτής της αποστολής. Είμαστε κι εμείς απόστολοι. Είμαστε οι νέοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας. Όπως και οι Δώδεκα, καλούμαστε από τον Χριστό να γίνουμε εκπρόσωποί Του. Πού; Μπροστά σε όλους τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά. Πρώτα απ’ όλα γύρω μας πρέπει να διαδώσουμε αυτή την «καλή ευωδία του Χριστού» (Β’ Κορ., 2, 15).
2. Διδασκαλία και δράση
Η ομοιότητα μεταξύ του έργου του Ιησού και του έργου των Αποστόλων είναι εντυπωσιακή. Και είναι στην κοινότητα των Αποστόλων που ο Ιησούς μπορεί να ανακαλυφθεί, να είναι παρών και ενεργός. Διδασκαλία και
4
δράση. Με αυτούς τους δύο όρους, αυτή είναι η ταυτότητα του Ιησού. Πέρασε από αυτόν τον κόσμο κάνοντας καλό, διδάσκοντας και κάνοντας θαύματα. Η δύναμη που δόθηκε στους Αποστόλους τους καθιστά ταυτόσημους με τον Ιησού κατά χάρη, ενώ ο Ιησούς ήταν ταυτόσημος με τον Θεό Πατέρα κατά φύση. Είναι ο γιος του Θεού εκ φύσεως, αλλά οι μαθητές γίνονται γι’ αυτόν με την υιοθεσία και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που έλαβαν την ημέρα της βάπτισής τους.
3. Το προνόμιο της συμμετοχής: η εύνοια της κλήσης σε μια αποστολή
Μια από τις πράξεις ελέους του Θεού προς εμάς είναι να μας δώσει κάτι πολύ σημαντικό να κάνουμε. Μια μεγάλη αποστολή που πρέπει να εκπληρώσουμε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός μας διαμορφώνει κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του. Είναι Πατέρας. Οι απόστολοι μοιράζονται την πνευματική Του πατρότητα. Ανακαλύπτουν το πραγματικό τους μεγαλείο συμμετέχοντας στην αποστολή. Ο Ιησούς πιστεύει κι αυτός στο μεγαλείο μας. Μας δίνει ένα σημαντικό ρόλο στο σχέδιο σωτηρίας Του. Η μαρτυρία μου και οι πράξεις
5
μου μετράνε. Συμβάλλουν στο να φέρω τη Βασιλεία στις ψυχές.
Προσευχή: Κύριε, με κάλεσες να συμμετάσχω στην αποστολή Σου ως μαθητής Σου και με επέλεξες να Σε υπηρετήσω. Σε ευχαριστώ γι’ αυτή την εύνοια που με ενώνει με Σένα, ο οποίος Είσαι ο δρόμος προς την αιώνια δόξα Του Πατέρα. Ενίσχυσε την πίστη μου, την αγάπη μου και την ελπίδα μου, ώστε να μην απομακρυνθώ ποτέ από Εσένα, που Είσαι ο Σωτήρας και που βασιλεύεις μαζί με τον Πατέρα εν Πνεύματι στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
+ Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *