Categories
Archbishop’s Teaching

8η Κυριακή της Πεντηκοστής

Περίοδος της Πεντηκοστής Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Ζαν Σφέιρ 8η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 12 / 14 - 21 )
Τότε βγήκαν έξω οι Φαρισαίοι και ύστερα από σύσκεψη αποφάσισαν να τον εξοντώσουν. Ο Ιησούς όμως το έμαθε κι έφυγε από 'κει. Κόσμος πολύς ακολούθησε τον Ιησού, κι αυτός θεράπευσε όλους τους πάσχοντες, αλλά τους διέταξε να μην τον διαφημίζουν. Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος του Θεού, που είπε ο προφήτης Ησαΐας:
Να ο δούλος μου που διάλεξα,
ο αγαπημένος μου που εγώ τον εξέλεξα·
θα δώσω το πνεύμα μου σ' αυτόν
και θ' αναγγείλει στα έθνη την ερχόμενη κρίση.
Δε θα μαλώσει και δε θα κραυγάσει,
ούτε θ' ακούσει κανένας στις πλατείες τη φωνή του.
Το ραγισμένο καλάμι δε θα το συντρίψει,
το λυχνάρι που καπνίζει δε θα το σβήσει,
ωσότου οδηγήσει τη δίκαιη κρίση στη νίκη
και στ' όνομά του θα στηρίξουν τα έθνη την ελπίδα
2
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
1. Αυτός είναι ο δούλος μου.
Ο Ιησούς ήρθε για να εκπληρώσει το σχέδιο του Θεού. Ήρθε για να ζήσει κάτω από το βλέμμα του πατέρα Tου, ήταν υπάκουος και υπάκουος μέχρι θανάτου, και μάλιστα θανάτου πάνω σε σταυρό.
Οι Φαρισαίοι είναι τυφλωμένοι από την υποκρισία τους και από το μίσος στην καρδιά τους. Ο Ιησούς γίνεται πολύ ενοχλητικός και τα σημεία και οι θεραπείες που κάνει θα προσηλυτίσουν τον κόσμο, απειλώντας σοβαρά την εξουσία τους.
Σε αυτή την περικοπή, ο Ματθαίος βασίζεται στην προφητεία του προφήτη Ησαΐα στο 42:1-4. Πρόκειται για την εκπλήρωση του ρόλου του Aγαπημένου του Θεού, ο οποίος έχει επιλεγεί και έχει αποκτήσει τη χαρά του πατέρα Tου, επειδή το πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω Tου.
Για εμάς, μέσα στον Ιησού, είμαστε άλλοι Χριστοί, και ο δρόμος είναι χαραγμένος μπροστά μας. Πρέπει να κάνουμε αυτό που ζητάει ο Θεός από εμάς. Έτσι, η αποστολή μας θα είναι για τη δόξα του ονόματός Tου.
2. Ο Ιησούς αποχωρεί.
Ο Κύριος δεν επιβάλλεται ποτέ σε κανέναν. Όταν απορρίπτεται, φεύγει ήσυχα, ενώ μερικές φορές επιστρέφει
3
αργότερα για να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά ποτέ δεν επιβάλλεται. Ο Χριστός είναι επίμονος, αλλά δεν γκρινιάζει. Είναι συνεχής, αλλά όχι παρεμβατικός. Αντιμετωπίζει την υποκρισία των Φαρισαίων με το να αποσύρεται. Η ώρα Του δεν έχει έρθει ακόμα, και θα χρησιμοποιήσει τον λίγο χρόνο που Του απομένει για να προσελκύσει άλλες ψυχές και να πάει εκεί όπου το μήνυμά Tου θα αποδώσει καρπούς. Θα επιστρέψει στους Φαρισαίους την κατάλληλη στιγμή για να συνεχίσει να τους καλεί σε μεταστροφή.
3. Η δύναμη της ταπεινότητας.
Ο Χριστός έκανε περισσότερα για τους Φαρισαίους με την ταπεινή Του στάση παρά με το να διαφωνεί μαζί τους και να τους υποτιμά. Σε άλλες περιπτώσεις, μίλησε πολύ έντονα εναντίον τους, ελπίζοντας να προκαλέσει τη μετάνοιά τους και να αποτρέψει τα πλήθη από το να ακολουθήσουν το υποκριτικό τους παράδειγμα. Αφού τα κατάφερε αυτά, τώρα τους προσφέρει τη μοναδική δύναμη της ταπεινότητάς Του. Μετά τον θάνατο και την ανάστασή Του, θα έρθει η ώρα που οι μαθητές Του θα κηρύξουν ανοιχτά και πολλοί θα μεταστραφούν. Και στη δική μας ζωή, ο Χριστός ενθαρρύνει και διεγείρει κάθε σημάδι πνευματικής ζωής, όσο μικρό κι αν είναι. Ακόμα και όταν υπάρχει μόνο μια μικρή φλόγα, βλέπει τη δυνατότητα να την ανεβάσει και να την κάνει να γίνει μια φλεγόμενη φωτιά. Κι εμείς πρέπει να φροντίζουμε να μη συνθλίβουμε το τσαλακωμένο καλάμι, ούτε να σβήνουμε το τρεμάμενο φυτίλι.
4
Προσευχή: Ιησού, πιστεύω Σε σένα, κάνε την πίστη μου να μεγαλώσει. Ιησού, ελπίζω σε Σένα, βάθυνε την ελπίδα μου. Ιησού, Σ' αγαπώ, κάνε την καρδιά μου να καίγεται για Σένα.
Κύριε, άνοιξε το μυαλό και τη θέλησή μου να ακούσω το κάλεσμά Σου και να επιλέξω να Σε ακολουθήσω! Αμήν.
+ Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *