Categories
Archbishop’s Teaching

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ. Σελίμ Σφέιρ επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρωνα

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου
κ. Σελίμ Σφέιρ
επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρωνα

Καθεδρικός Ναός Παναγίας των Χαρίτων
Λευκωσία - Κύπρος

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριε Νίκο Χριστοδουλίδη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Σε μια επιστολή εξορίας του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως προς τον Άγιο Μάρωνα τον 4ο (τέταρτο) αιώνα, αναφέρει: «Κρατάμε πάντα ζωντανή τη μνήμη σας όπου κι αν βρισκόμαστε, δεδομένης της ιδιαίτερης θέσης που κατέχετε στις σκέψεις μας... Το μόνο που ζητάμε είναι να προσεύχεστε στο Θεό για μας. Ω εσύ ευλογημένε Μάρωνα, ζωντανέ ναέ του Αγίου και καθαρού πνεύματος, που εργάστηκες στην υπηρεσία του Κυρίου από το πρωί μέχρι το βράδυ.» Αυτή η εκκλησιαστική και πνευματική σχέση μεταξύ του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Πατέρα της Εκκλησίας, και του Αγίου Μάρωνα, ερημίτη του Θεού, ταξίδεψε μέσα στην ιστορία δια της αγάπης της διακονίας του Ευαγγελίου.
Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια, ο Θεός που δημιούργησε το ορατό και αόρατο σύμπαν, ο παντοδύναμος Θεός που κυβερνά τον κόσμο, ο Θεός που γνωρίζει τα πάντα και από τον οποίο δεν πέφτει ούτε μια τρίχα από το κεφάλι μας χωρίς τη γνώση Του, αυτός ο Θεός έγινε πολύ μικρός, έγινε σάρκα από τη σάρκα μας, ακόμη και ένα απλό μικρό κομμάτι ψωμί για να μοιραστεί μαζί μας ότι καλύτερο είχε: τη Θεότητά Του.
Με άλλα λόγια, την Αγιότητά Του, με άλλα λόγια, τον εαυτό Του. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη,» είπε ο Ιησούς, «από το να δώσει κανείς τη ζωή Του γι' αυτούς που αγαπά» (Ιωάννης 15:13).

Η αγιότητα δεν είναι τα πράγματα που κάνουμε - είναι οι συνέπειες. Αγιότητα είναι να είμαστε οι ίδιοι στα μάτια του Θεού, όπως ο Θεός θέλει να είμαστε. Το θέλημά Του δεν είναι μια δικτατορία, αλλά μια πολυπόθητη επιθυμία. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είμαστε μοναδικοί, σε αυτό ακριβώς το σημείο κάθε Άγιος είναι μοναδικός επειδή έχει επιτρέψει στον εαυτό του να έλκεται και να γεννιέται από αυτό το θέλημα του Θεού που είναι εγγεγραμμένο στον Λόγο Του.
Και αυτό είναι απλά αυτό που έκανε ο Άγιος Μάρωνας. Δεν προσπάθησε να κάνει θαύματα, ούτε να χτίσει μοναστήρια, ούτε καν να προσελκύσει πλήθος κόσμου - ακόμη και για τον καλό σκοπό του Ευαγγελίου. Κοίταξε τον Ιησού, όλα όσα είχαν πει οι προφήτες γι' Αυτόν. Τον είδε στη Βηθλεέμ, στην Αίγυπτο, στη Ναζαρέτ, στο Ναό, στις όχθες του Ιορδάνη, στη Γαλιλαία, κοντά στην Τύρο και τη Σιδώνα, στον Κήπο των Ελαιών, στον Γολγοθά, στο σταυρό, στον τάφο την Παρασκευή και ξανά την Κυριακή. Τότε κατάλαβε πώς και πού να αναγνωρίσει τη φωνή Του μέσα στο απαλό αεράκι της δικής του ζωής. Γι' αυτό έθαψε τον εαυτό του σαν σπόρο σιναπιού στην Καρδιά του Θεού Του και τρέφεται από το πιο ασήμαντο και το πιο σπουδαίο πράγμα: τον ευχαριστιακό άρτο. Και ιδού, αυτός ο σπόρος σιναπιού άρχίζει να μεγαλώνει- «Είναι μικρότερος απ’ όλους τους σπόρους, όταν όμως μεγαλώσει, ξεπερνά όλα τα λαχανικά και γίνεται δέντρο, ώστε να έρχονται τα πουλιά και να φωλιάζουν στα κλαδιά του».. (Ματθαίος 13, 32) Όπως αρέσκεται να μας υπενθυμίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, «η δύναμη του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού δεν έγκειται στον προσηλυτισμό, αλλά στην αγάπη του Θεού.»
«Το να είσαι μικρός δεν είναι πρόβλημα, αλλά πηγή», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Θεός αγαπάει τη μικρότητα και μέσα από αυτήν αγαπάει να πετυχαίνει μεγάλα πράγματα, όπως μαρτυρεί η ίδια η Παναγία, η Μητέρα του Θεού. Γι' αυτό, έχοντας αφουγκραστεί το απαλό αεράκι στη ζωή μας, έχοντας αναγνωρίσει τη φωνή του Θεού για εμάς σήμερα το 2024, απευθύνουμε έκκληση για την αποκατάσταση των Μαρωνιτικών χωριών της Αγίας Μαρίνας, της Μονής του Προφήτη Ηλία και του Ασωμάτου. Όχι για να προκαλέσουμε κανέναν, αλλά μόνο τους εαυτούς μας, με μεγάλη
εμπιστοσύνη στον Θεό. Γιατί αν ο Θεός γράφει ιστορία με μικρά πράγματα, αν χρησιμοποιεί τους πενιχρούς καρπούς των μικρών και ασήμαντων για να αλλάξει την πορεία των παγκόσμιων γεγονότων, τότε μπορούμε να ελπίζουμε, με υπερφυσική ελπίδα, ότι τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο θα βρουν τις καλύτερες απαντήσεις τους δουλεύοντας όπως ο Θεός: με αγάπη και για το καλό όλων ανεξαιρέτως. Ο Θεός αγαπά τους αδύναμους που βασίζονται σε αυτόν για τα πάντα- ευλογεί τους μικρούς και τους καρπούς των χεριών τους. Στηριζόμενος πάνω τους, όπως μπαίνει θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα ταπεινό γαϊδουράκι για να μεταμορφώσει, να αλλάξει και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Έτσι, όπως ακριβώς ο Άγιος Μάρωνας συλλογιζόταν τον Ιησού στις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής του, ας έχουμε τα μάτια μας στραμμένα πάνω του και ας προχωρήσουμε μπροστά.
Με την ευκαιρία αυτή, έχουμε την τιμή να σας μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς του Εκλαμπρότατου Καρδιναλίου Mar Béchara Boutros El Raï, του Μακαριότατου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής των Μαρωνιτών.
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλως ιδιαιτέρως τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη που μας τιμά με την παρουσία του εδώ σήμερα καθώς και όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Μάρωνα, κάτι που αποτελεί ένδειξη του βαθύτατου σεβασμού που τρέφετε για τη Μαρωνιτική μας Εκκλησία και την παρουσία μας στο νησί.
Είθε ο Άγιος Μάρωνας, Πατέρας των Μαρωνιτών, να ευλογεί τον καθένα μας και να ευλογεί όλες τις προσπάθειές μας στα μονοπάτια της ειρήνης για τον κόσμο και για την αγαπημένη μας Κύπρο. Αμήν.

† Σελίμ Σφέιρ

Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *